Home » Tehnologii Agricole. Агротехнологии » Aronia, planta de origine americană care îţi asigură un venit de 12.000 de euro la hectar
Aronia, planta de origine americană care îţi asigură un venit de 12.000 de euro la hectar
Sursă foto: pepinierelehida.ro

Aronia, planta de origine americană care îţi asigură un venit de 12.000 de euro la hectar

Distribuie articolul:

Aronia este un arbust uşor de cultivat şi de întreţinut, nu are cerinţe prea mari faţă de sol, poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol, dar se dezvoltă optim în soluri cu un pH cuprins între 5 şi 7.

Originar din America de Nord, arbustul de aronia este o specie rezistentă la ger, lemnul rezistă la temperaturi de -30°C, în timp ce rădăcinile rezistă la temperaturi de -11°C. Dacă pe perioada iernii se manifestă scăderi semnificative de temperatură, de -40°C, atunci doar 45-60% din muguri vor fi neafectaţi de ger.

Ca în cazul tuturor arbuştilor, plantarea se face toamna târziu sau primăvara devreme, când, după înfiinţarea plantaţiei, este necesară irigarea imediată pentru a permite prinderea rădăcinilor. Înainte de plantare se impune administrarea a 40-60 tone de gunoi de grajd la un hectar şi se desfundă terenul pe o adâncime de 40-50 cm, după care se mărunţeşte terenul cu freza. Arbuştii se plantează la o distanţă de 1,5-2 metri între plante pe rând şi 3-4 metri între rânduri.

Aronia este o plantă iubitoare de umiditate. Necesarul de apă este cel mai mare în perioada creşterii fructelor, lunile mai-iunie. În cazul în care zona pe care se amplasează cultura de aronia este caracterizată de perioade de secetă, atunci în mod clar trebuie achiziţionat un echipament de irigare care va asigura plantelor necesarul de umiditate.

Pentru a obţine producţii constante, trebuie să fertilizezi cu îngrăşăminte chimice complexe de tipul N-P-K şi îngrăşăminte azotate administrate fracţionar. O dată la 3 ani, trebuie să se administreze gunoi de grajd pe rândurile dintre plante. Plantaţiile cu certificare ecologică au şanse mai mari să exporte recolta, însă producţiile obţinute sunt mai mici.

Încă de la înfiinţarea plantaţiei în câmp, cele 4-7 ramuri ale arbustului trebuie scurtate. După această tăiere, în fiecare an, se lasă 4-5 tulpini noi, restul de tulpini se elimină. Pe parcursul celor 6-7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se îndepărtează, doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafaţa solului sunt eliminate.

Practic tăierea începe din anul 7 de la plantare şi are drept scop aerisirea centrului tufei şi întreţinerea arbuştilor. Aronia este predispusă la fructificarea în partea superioară a ramurilor, ceea ce duce la prelungirea ramurilor. Scopul tăierilor este de a păstra echilibrul între lăstarii de diferite vârste (60% lemn tânăr, 40% lemn bătrân). Tulpinile îmbătrânite devin mai puţin productive şi se recomandă eliminarea lor. Numărul de tulpini ale unei tufe ar trebui să fie în jur de 30 – 35.

O plantaţie de aronia, dacă este bine întreţinută şi se aplică tăierile în mod corespunzător, poate fi exploatată până la 15-20 de ani.

Fructele sunt mici, de culoare neagră şi ajung la maturitatea de coacere, la sfârşitul luni august. Dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, ci se menţin pe tufă până toamna târziu.

Respectând distanţa de plantare, la un hectar îţi intră 1.250 de plante, cu un preţ minim de achiziţie de 3-4 euro. Înfiinţarea unui hectar cu arbuşti aronia te duce la aproximativ 7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, dacă e să ne gândim la faptul că plantaţiile de aronia se înfiinţează cu arbuşti ce au o vârstă de 3 ani. Arbuştii de aronia pot fi găsiţi şi în România, la pepinierele specializate în vânzarea de arbuşti fructifieri.

Venit anual de 12.000 euro

Fructele de aronia nu sunt foarte căutate în România, datorită faptului că nu există o tradiție în consumul de astfel de fructe și nu se cunosc care sunt beneficiile reale oferite de consumul acestor plante. În schimb la export cererea de consum este una foarte ridicată. La un hectar se obține o producție medie de 8-10 tone, iar prețul mediu al unui kilogram de fructe este de 1-1,2 euro. La un calcul simplu, poți obține un venit de 12.000 de euro.

Specialiștii apreciază că recuperarea investiției se face după doi ani de la intrarea pe rod a plantație.

Ca și idei de procesare a fructelor de aronia, se poate avea în vedere comercializarea lor în formă uscată pentru consum, inserate în diferite dulciuri (gen ciocolată bio, prăjituri, biscuiți etc.) sau ambalate la pliculeț pentru prepararea infuziilor. Se mai pot transforma în siropuri sau chiar în praf ca și ingredient culinar foarte apreciat în bucătăria raw vegană.

Atenție! La export se caută mai ales aronia certificată bio, un aspect important ce nu trebuie uitat când înființezi plantația, mai ales dacă vrei să exporți producția! 

Beneficiile consumului de fructe de aronia

1. Boabele de aronia conțin o cantitate mare de antioxidanți, de neegalat de alte fructe. De exemplu, fructele de aronia conțin de 3 ori mai mult antioxidanți decât afinele și murele și de 1,5 ori mai mult decât coacăzele negre. Fructele de aronia își păstrează activitatea lor antioxidantă și în sucuri.
2. Bogate în acid chinic. Fructele de aronia conțin atât de mult acid chinic încât unii cercetători consideră că sunt mai eficiente în tratarea infecțiilor urinare.
3. Sursă importantă de fier. Doar 100 de grame de fructe de aronia conțin 93% din aportul nostru zilnic de fier recomandat.
4. Bogate în vitamina C. 100 de grame de fructe de aronia uscate conțin 34% din nevoile noastre zilnice de vitamina C.
5. Laxativ natural. Gemurile din fructe de aronia sunt recomandate în tratarea constipației.

Sursă: http://agrointel.ro

Distribuie articolul: