De la începutul anului 2023, băncile din Moldova au oferit credite de apropae 5 miliarde lei, pentru cca 5.260 de companii agricole și fermieri. Apropape 7.0% dintre clienți au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor.
În acest sens, Asociația Băncilor din Moldova (ABM) reiterează angajamentul de a susține sectorului agricol și își propune să găsească măsuri individuale pentru fiecare client.
Într-un comunicat de presă, asociația de profil anunță deschiderea băncilor de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol, care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite. În cadrul acestui dialog, băncile partenere își propun să identifice măsuri individuale pentru fiecare client, având în vedere situația specifică a acestuia.
Conform datelor oficiale, sectorul agricol a înregistrat progrese semnificative, fiind susținut de către sectorul bancar prin alocarea, în creștere, a resurselor financiare.
Potrivit ABM, la data de 30.10.2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5260 de companii agricole și fermieri. Din numărul total de beneficiari, 368 (7.0% din total) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor. Pentru comparație, la data de 31.12.2022, întârzieri au înregistrat 327 de companii agricole și fermieri (6.6% din total).
De asemenea, 166 de companii agricole și fermieri (3.2% din total) au realizat restructurarea creditelor pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2023. Spre comparație, pe parcursul anului 2022 (12 luni), 277 de companii agricole și fermieri (5.6% din total) au restructurat creditele.
În același timp, pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent, se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol, respectiv, Asociația Băncilor din Moldova, împreună cu comunitatea bancară, rămâne deschisă pentru a acorda suport agricultorilor în vederea depășirii situației existente şi asigurării dezvoltării sectorului agricol.