Bolivienii sunt prima naţiune din lume care respinge cel mai cunoscut lanţ de mâncare fast-food: McDonald’s. Potrivit unui studiu, peste 60% dintre cetăţenii acestei ţări din America de Sud au declarat că nu ar călca într-un restaurant al brandului american, declarându-se adepţii unei alimentaţii sănătoase.
Principalul motiv invocat de bolivieni este că mâncarea fast-food este preparată mult prea rapid pentru a avea efecte benefice pentru sănătate, iar această rapiditate le ridică şi semne de întrebare privind ingredientele naturale folosite.
În capitala Boliviei – La Paz, au rezistat opt restaurante McDonald’s. Deşi au raportat pierderi anuale în ultimii zece ani, aceste locaţii s-au încăpăţânat să rămână deschise, iar brandul a ţinut cu dinţii la prezenţa sa în Bolivia. Într-un final, cu pierderi tot mai mari, reţeaua de fast-food a trebuit să se recunoască învinsă şi să îşi încheie socotelile în această ţară.
Semnalul dat de falimentul McDonald’s în Bolivia nu a trecut neobservat pe piaţa internaţională. Imediat, pe piaţă a fost lansat şi un documentar care a analizat situaţia pe care lanţul fast-food a avut-o de înfruntat şi care, în final, a arătat că principiile sănătoase ale populaţiei nu au putut fi corupte de reclame, de promoţii sau de ”americanizare”. Restaurantele preferate de bolivieni au fost şi se menţin cele cu meniu sănătos, ingrediente locale şi reţete tradiţionale. În acest context, nici nu este de mirare că bolivienii au respins de la bun început tehnologia ”cărnii restructurate”, aşa cum a fost denumit principalul ingredient folosit în hamburgerii americani.
În afară de Bolivia, alt stat care a ”refuzat” oferta restaurantelor americane de fast-food este Islanda, în timp ce în alte ţări: Cambodgia, Ghana şi Yemen, McDonald’s nu a putut pătrunde pe piaţă din cauza condiţiilor locale.
Sursă: agrointel.ro