Home » Noutăţi. Новости » Cecilia Malmstrom: în urma implementării DCFTA s-a dublat exportul de vin moldovenesc în UE
Cecilia Malmstrom: în urma implementării DCFTA s-a dublat exportul de vin moldovenesc în UE

Cecilia Malmstrom: în urma implementării DCFTA s-a dublat exportul de vin moldovenesc în UE

Distribuie articolul:

Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi cu Cecilia Malmstrom, Comisar european pentru comerț despre posibilitățile de impulsionare a cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul comercial.

În cadrul conferinței de presă comună, Premierul a menționat că pentru țara noastră este esențială valorificarea accesului pe piața europeană. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de peste 64 % la export și circa 50 % la import. Totodată, a crescut numărul companiilor implicate în comerțul cu UE și a fost diversificată gama de produse exportate pe piața europeană.

„Această creștere, dar şi interesul prioritar de a susține agricultorii din țară, au determinat cererea noastră adresată UE de a examina posibilitatea măririi contingentelor tarifare pentru strugurii de masă, prune și cireșe, precum şi modificarea condițiilor de export pentru grâu, orz, porumb şi zahăr”, a declarat Pavel Filip.

De asemenea, oficialii au abordat problema exportului de produse de origine animală moldoveneşti pe piaţa europeană. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat gratitudine Uniunii Europene pentru suportul continuu acordat ţării noastre în aplicarea prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător(DCFTA). Totodată, șeful Executivului a menționat că dialogul purtat cu oficialul european a vizat și oportunitatea de extindere a termenului de aplicare a DCFTA în regiunea transnistreană și pentru anul 2018.

La rândul său, Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a spus că relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt puternice, iar UE va continua să susțină țara noastră în implementarea reformelor. De asemenea, oficialul european a remarcat că antreprenorii din țara noastră au beneficiat din plin de implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Astfel, producătorii de sucuri, fructe conservate și legume și-au mărit exporturile în UE cu peste 25 %, în timp ce exportul de vin s-a dublat. Volumul comerțului între Republica Moldova şi UE a crescut cu 15 % în comparație cu anul 2015.

„Astăzi voi participa la lansarea unui nou proiect european, care are drept scop asigurarea unei comunicări mai bune cu mediul de afaceri din Republica Moldova. Antreprenorii vor putea afla mai multe despre cum pot ei utiliza beneficiile Zonei de Liber Schimb. Este un proiect care va facilita și va încuraja şi mai mult exporturile moldovenești pe piața europeană”, a conchis Cecilia Malmstrom.

Distribuie articolul: