Home » Noutăţi. Новости » Cum să depășim stresul hidric și termic la vița de vie și să obținem struguri de calitate pentru vin?
Cum să depășim stresul hidric și termic la vița de vie și să obținem struguri de calitate pentru vin?

Cum să depășim stresul hidric și termic la vița de vie și să obținem struguri de calitate pentru vin?

Distribuie articolul:

Eranthis este un biostimulator creat de Greenhas Group, permis și în agricultura organică. Ajută vița de vie să facă față stresului abiotic, cum ar fi stresul termic și hidric, majorând concentrația de zaharuri în boabe și asigurând o bună menținere a acidității în bobițe.

Nutriția corectă este esențială pentru a permite viței de vie să depășească în cel mai bun mod posibil stresul abiotic, păstrând productivitatea și calitatea ciorchinilor. Biostimulatorii pot juca un rol crucial în atingerea acestui scop, mai ales dacă sunt integrați în strategia agronomică cu o aplicare preventivă, pentru a asigura protecția plantei și o fiziologie eficientă a ei, atât la nivel fotosintetic, cât și în utilizarea apei.

Principalele presiuni abiotice asupra viței de vie

Stresurile abiotice sunt strâns legate de tendințele meteorologice și climatice: temperaturi ridicate și scăzute, deficit de apă, radiații luminoase excesive. Acești factori afectează fiziologia plantei, pornind de la capacitatea fotosintetică, având repercusiuni asupra metabolismului primar și secundar al viței de vie și deci asupra parametrilor de producție și apoi asupra celor calitativi.

Când se confruntă cu deficitul de apă sau radiații ridicate, vița de vie își dezactivează metabolismul: frunzele nu mai funcționează, activitatea fotosintetică este sever limitată și astfel are loc o prăbușire vegetativă, lăstarul nu crește așa cum ar trebui și are loc o scădere a producției, atât calitativ cât și cantitativ. Pe lângă aceasta, condițiile atipice compromit și sezonul următor.

Foarte puțin se poate face la eliminarea cauzelor acestor stresuri, dar producătorii le pot aborda într-un mod multidisciplinar care include diferite tehnici agronomice, de la gestionarea corectă a solului pe care e plantată vița de vie până la utilizarea de biostimulatori specifici pentru acest tip de adversitate abiotică.

Ce este Eranthis?

Eranthis este noul biostimulator non-microbian, dezvoltat de Centrul de Cercetare Greenhas Group pentru atenuarea stresului abiotic. Formula sa se bazează pe extracte de drojdie, alge brune și matrici peptidice selectate.

Aplicat preventiv pe plante, Eranthis este capabil să activeze procesele metabolice legate de producerea de substanțe antioxidante care desfășoară o acțiune protectoare împotriva daunelor rezultate din adversitățile abiotice, permițând viței de vie să mențină un nivel adecvat de eficiență fotosintetică chiar și în condiții critice. Eficiența fotosintetică mai mare se reflectă într-o bună concentrație de zaharuri în boabe și o bună menținere a acidității lor.

Atenuarea stresului abiotic apare și în gestionarea mai bună a rezervelor de apă: creșterea potențialului de apă al plantei este direct legată de dimensiunea boabelor și, prin urmare, conține pierderi de producție. Acțiunea lui Eranthis – permisă și în agricultura ecologică – îmbunătățește apoi profilul fenolic, asigurând astfel fundamentele producției unui vin de calitate: favorizează creșterea polifenolilor totali, conservă potențialii antociani și crește cei extractibili, iar în final realizează maturarea tehnologică și cea fenolic.

Eranthis și testul Chardonnay

Chardonnay este un soi de struguri albi cultivat în toate zonele viticole, folosit și ca bază pentru vinurile spumante. Pentru o metoda clasica sau un vin alb este foarte important să se păstreze aciditatea boabelor, însă stresul termic și radiația înaltă tind să facă ca acest parametru să se precipite în must, riscând să se piardă prospețimea vinului.

Anul trecut, Greenhas Group a efectuat un test pe o podgorie Chardonnay din Acqui Terme (Piemont, Italia), într-un context climatic caracterizat de precipitații reduse și de un vârf puternic de temperatură (peste 40 de grade Celsius) în perioada pre-recoltare. Seceta prelungită și valorile ridicate ale radiațiilor înregistrate pentru întreaga lună înainte de recoltare au indus un stres combinat care a dus la reducerea suprafeței frunzelor și a eficienței fotosintetice în podgoria martor, arsuri la ciorchini, pierderi de producție și scăderea calității, cu o dezvoltare redusă a tuturor acelor substanţe utile pentru profilul aromatic al vinului.

În podgoria tratată cu Eranthis însă vița de vie s-a păstrat activitatea fotosintetică a frunzelor, suprafața frunzei a fost mai mare și a acționat ca ecran și protecție naturală împotriva arsurilor solare: o frunză mare, extinsă, de fapt, umbrește ciorchinele și evită arsurile directe. Arsurile, datorită folosirii biostimulatorului, au fost reduse la jumătate față de martor, în plus s-au îmbunătățit toți parametrii de producție, inclusiv gradele Brix și aciditatea.

Aciditatea strugurilor și musturilor este de obicei afectată în anotimpurile calde și secetoase, dar în ultima săptămână înainte de recoltare Eranthis a reușit să combată efectele negative ale acestor stresuri abiotice. În consecință, tratamentele cu biostimulatorul Greenhas Group au crescut concentrația de acid malic, fundamental pentru prospețimea spumantelor.

Lipsa de apă, cum funcționează Eranthis?

La nivel agronomic, Eranthis păstrează potențialul de apă al tulpinii de viță de vie și crește Eficiența fiziologică și agronomică de Utilizare a Apei, determinând astfel un volum de producție mai mare pe litru de apă disponibilă.

Conservarea profilului fenolic la soiurile de struguri roșii

Apa și stresul termic reduc sinteza polifenolilor și extractibilitatea antocianilor, acele substanțe care sunt precursoare ale aromelor și caracteristicilor organoleptice ale vinului. Conservarea maturării fenolice este deci un aspect fundamental pentru a evita obținerea vinurilor aplatizate, iar Eranthis favorizează maturarea fenolică corectă și o apropie de maturarea tehnologică, permițând astfel producătorilor să aibă mai multă flexibilitate la data recoltării și oferindu-le posibilitatea de a dezvolta o calitate organoleptică optimă.

Sfaturi de utilizare pentru Eranthis

Eranthis este un biostimulator care trebuie aplicat pe vița de vin ca măsură preventivă, astfel încât planta să fie mereu pregătită să reacționeze la condițiile de stres. Recomandăm o doză de 2 litri la hectar și poate fi folosit în amestec cu alte produse agrochimice, inclusiv cuprice.

Există patru aplicații sugerate: înainte de înflorire, la începutul dezvoltării bobițelor, înainte de compactarea ciorchinelor și când strugurii sunt în pârgă. Sunt patru momente critice din ciclul fenologic al viței de vie, în care planta are nevoie de energie pentru a-și valorifica potențialul maxim și astfel să obținem struguri de calitate.

Pentru procurarea Eranthis, contactați distribuitorul oficial Greenhas Group (Italia) în Republica Moldova:

“Sanctum AG” SRL

GSM: 0 693 21 230

Distribuie articolul: