Home » Noutăţi. Новости » Cum să obținem o cultură de rapiță sănătoasă care va trece ușor peste iarnă
Cum să obținem o cultură de rapiță sănătoasă care va trece ușor peste iarnă

Cum să obținem o cultură de rapiță sănătoasă care va trece ușor peste iarnă

Distribuie articolul:

Mai mult de jumătate din potențialul culturii de rapiță depinde de lucrările efectuate toamna. De aceea, toate lucrările din aceasta perioadă trebuie urmărite cu strictețe. În special două dintre acestea, care au o importanță majoră în dezvoltarea optimă a culturii: combaterea bolilor și creșterea rezistenței la iernare.

De la un an la altul, combaterea bolilor rapiței devine o lucrare tehnologică din ce în ce mai importanta. Creșterea accelerată a suprafețelor cultivate cu rapiță duce și la mărirea rezervei biologice, respectiv la creșterea intensității atacurilor și a presiunii de infecție a bolilor culturii de rapiță.

Este, de asemenea, foarte importantă pregătirea plantelor pentru a trece peste perioada de iarnă. În toamnă, alungirea tulpinii poate duce la o creștere a sensibilității la îngheț, cu importante pierderi de plante pe timpul iernii. De aceea, a devenit o practică obișnuită aplicarea unui regulator de creștere în toamnă, tocmai pentru a preveni alungirea tulpinii plantei și pentru a fortifica sistemul radicular al rapiței.

Caracteristicile Caramba Turbo – cel mai folosit fungicid și regulator de creștere pentru rapiță

Fermierii care vor să aibă o iarnă liniștită folosesc fungicidul Caramba Turbo. Acesta este soluția ideală pentru aplicarea în toamnă, datorită celor două substanțe active complementare: una cu efect de regulator de creștere (mepiquat clorură), iar cea de-a doua cu efect fungicid (metconazol).

Aplicând fungicidul Caramba Turbo în toamnă, putem îndeplini un dublu scop: vom preveni atacul de boli pe de o parte și vom îmbunătăți rezistența la iernare, prin reducerea alungirii tulpinii și dezvoltarea rădăcinii rapiței, de cealaltă parte. Diferența dintre planta de rapiță netratată și cea tratată în toamnă cu Caramba Turbo se poate vedea clar în imaginile de mai jos.

Imaginile au fost realizate pe 14.09.2021 la AgroCentru BASF, com. Tohatin. Tratamentul cu Caramba Turbo a fost realizat în faza de 4 frunze cu doza de 1,4 l/ha.

rapita2rapita3

Sunt câteva momente tehnologice importante de aplicare a fungicidului și regulatorului de creștere Caramba Turbo.

1) Dacă semănăturile de rapiţă au răsărit uniform, atunci aplicăm Caramba Turbo doar o singură dată cu norma de consum 0,8-1,4 l/ha în faza de dezvoltare 4-6 frunze, care este cea mai optimă fază.

Important de reţinut: cu cât perioada de vegetație a rapiței în toamnă e mai mare, cu atât și norma de consum a produsului va fi mai mare.

De exemplu:

– dacă semănatul rapiţei s-a efectuat până la 1 septembrie, atunci norma de consum a produsului Caramba Turbo va fi în limita de 1,0-1,4 l/ha;

– dacă semănatul s-a efectuat până la 20 septembrie, atunci norma de consum va fi de 0,8-1,0 l/ha (aceste reguli se aplică numai atunci când avem o rapiţă cu răsărire uniformă a plantelor, când avem precipitații și fon nutritiv optimal);

2) Dacă răsăritul plantelor a fost neuniform, atunci aplicăm fungicidul și regulatorul de creștere Caramba Turbo în două etape:

– prima aplicare se efectuează când cele mai mari plante au 2-4 frunze, cu norma de consum 0,6-0,8 l/ha;

– a doua aplicare se efectuează după 10-18 zile, când au apărut toate plantele, cu aceeași normă de consum 0,6-0,8 l/ha;

Această procedură de aplicare în două etape se utilizează pentru ca semănătura să fie uniformă până a întra în perioada de iarnă.

Aplicând produsul Caramba Turbo în perioada de toamnă noi luptăm și împotriva la așa boli ca:

Putregaiul negru sau fomoza – Фомоз (Leptosphaeria maculans / Phoma lingam),

Alternarioza – Альтернариоз (Alternaria brassicae),

Boala petelor albe – Цилиндроспориоз (Cylindrosporium concentrium).

Pentru informaţii suplimentare:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Distribuie articolul: