Home » Produse BASF » Fungicide » Cum să obţinem o recoltă maximă de soia în condiţiile anului 2017?
Cum să obţinem o recoltă maximă de soia în condiţiile anului 2017?

Cum să obţinem o recoltă maximă de soia în condiţiile anului 2017?

Distribuie articolul:

Soia reprezintă o cultură importantă pentru agricultura Republicii Moldova. Este o cultură indispensabilă în asolamentele moderne şi un foarte bun premergător pentru majoritatea culturilor.

Semănatul soii

Pentru ca cultura de soia, să se dezvolte bine în primele faze de creştere, este absolut necesară tratarea seminţelor. Compania BASF propune agricultorilor Standak® Top – un produs inovaţional, unic pe piaţă, care combină atît acţiunea fungică, cît şi cea de insecticid. Seminţele de soia tratate cu Standak® Top vor fi protejate atît de boli, cît şi de dăunători.

La semănatul soii mai este un detaliu foarte important. Dacă luăm în considerare practica mondială, a devenit un factor absolut necesar utilizarea seminţelor de soia tratate cu inoculant.

Acest lucru deja a devenit un standard în tehnologia soii şi dacă un fermier se respectă şi doreşte să obţină o recoltă bună, este absolut necesară folosirea la cultura de soia a inoculantului, care este o sursă de bacterii din specia Rhizobium, care ajută la fixarea azotului din atmosferă.

Pentru a obţine o recoltă de 2,5 t/ha de soia, o recoltă optimă la moment, soia are nevoie de 125 kg de azot (evident că şi de alţi factori importanţi). Utilizînd bacteriile fixatoare de azot, ele vor livra soii 65-75% din necesarul de azot. Astfel, dacă se dezvoltă bacteriile fixatoare pe rădăcină, economisim la introducerea îngrăşămintelor.

În cazul de faţă, vorbim de faptul că în urma utilizării inoculantului, bacteriile fixează azotul din aer şi după cultura de soia avem terenuri bogate în azot, apoi în lipsa bacteriilor fixatoare, soia extrage azotul din sol.

În prezent, Compania BASF oferă două inoculante pentru soia: HiStick® şi HiCoat® Super.

Lupta cu buruienele

Deja este un lucru cunoscut, că în primele faze de dezvoltare, culturile luptă cu buruienele pentru umiditatea din sol şi substanţele nutritive. În cazul soii, eliminarea buruienilor reprezintă cheia succesului în obţinerea unei recolte înalte.

Compania BASF propune un spectru larg de erbicide pentru cultura soii: Pulsar™ 40, Basagran®, Aramo® 45, Stomp® 330, Frontier® Optima şi Wing® P. Decizia de a utiliza un erbicid sau altul, va fi luată în funcţie de gradul de îmburuienare şi buruienele care sunt prezente pe cîmpuri.

soia-pulsar2

Utilizarea erbicidului Pulsar™ 40

În continuare, vom prezenta cîteva sfaturi pentru utilizarea Pulsar™ 40 şi Basagran®.

Erbicidul Pulsar™ 40 poate fi utilizat în orice fază de creştere a soii. Eficacitatea maximă se obţine la aplicarea erbicidului cînd buruienele dicotiledonate au 2-4 frunze, iar cele graminee au 3-5 frunze.

<4D6963726F736F667420506F776572506F696E74202D20D2E5F5EDEEEBEEE3E<4D6963726F736F667420506F776572506F696E74202D20D2E5F5EDEEEBEEE3E

Utilizarea erbicidului Basagran® se recomandă după apariţia primelor 2 frunze adevărate la soia.

În cazul lobodei, aplicarea Basagran® se efectuează pînă la faza de 4 frunze a lobodei, deoarece ulterior frunzele lobodei se acoperă cu un strat de ceară şi eficacitatea erbicidului scade mult.

Pentru a obţine un efect maxim la utilizarea Basagran® este recomandată aplicarea în două prize:

1 – în doză de 2,5 l/ha şi a doua – 1,5 l/ha. De reţinut, că intervalul dintre aceste 2 aplicări trebuie să constituie maxim 5 zile, pentru a avea efectul scontat în combaterea buruienilor.

<4D6963726F736F667420506F776572506F696E74202D20D2E5F5EDEEEBEEE3E

În cazul că cîmpul este tare îmburuienat trebuie aplicată doza maximală de 3 l/ha de Basagran®.

La soia pot fi utilizate şi alte erbicide cum ar fi Aramo ®45, Stomp® 330, Frontier® Optima sau Wing® P. Decizia de a utiliza un erbicid pre-emergent sau post-emergent depinde doar starea cîmpului, de faza în care se află cultura şi gradul de creştere a buruienilor.

<4D6963726F736F667420506F776572506F696E74202D20D2E5F5EDEEEBEEE3E

Bolile la soia

Nu numai buruienile pot creea probleme deosebite culturii de soia. Şi bolile o pot ataca, în cazul condiţiilor prielnice de dezvoltare, iar soia este extrem de sensibilă la atacul lor. Vorbim de un şir de boli cum ar fi: ascohitoza, rugina, perenospora, făinarea, septoria şi circosporoza.

Pentru a combate bolile este absolut necesar să fie utilizat fungicidul Abacus™ cu o doză maximă de 1,5 l/ha.

Abacus™ este un fungicid inovator, care nu doar va proteja soia de boli, dar va permite şi activarea mecanismelor interne ale plantelor, aşa-zisele efecte fiziologice.

Fungicidul Abacus™ face parte din grupa de produse BASF unite sub brand-ul AgCelence®, utilizarea cărora permite nu numai protecţia eficientă a culturilor, dar şi obţinerea altor efecte suplimentare importante, spre deosebire de alte produse fitosanitare.

Abacus™ la soia se utilizează atunci cînd sînt înflorite 10 la sută din butoane. Norma de utilizare maximă este 1,5 l/ha.

În cazul cînd există condiţii prielnice de dezvoltare a bolilor, cînd avem epifitotii – atunci se efectuează şi a doua lucrare cu Abacus™ – în perioada cînd 90 la sută din butoane sînt înflorite.

Se recomandă o a doua tratare cu Abacus™ şi în cazul soiurilor de soia cu o perioadă de vegetaţie mai mare de 100 de zile, mai ales în cazul dezvoltării intense a ruginii, în condiţii de umiditate şi temperaturi înalte.

Trebuie de menţionat că fungicidul Abacus™ face parte din grupa produselor care se vînd sub brand-ul AgCelence®, astfel, pe lîngă lupta ultra-eficientă contra bolilor, ridică rezistenţa plantelor în faţa factorilor de stres.

Astfel, principalele efecte fiziologice a utilizării Abacus™ sînt:

  1. Mărirea concentraţiei clorofilei în frunză. Acest lucru creşte eficacitatea şi nivelul fotosintezei, iar ca rezultat, avem o creştere a recoltei (creşterea numărului de boabe, majorarea masei lor etc.).
  2. Activarea lucrului nitrareductazei. Este cunoscut faptul că sursa de azot pentru plante o constituie nitraţii, nitriţii, amiac-ul, iar pentru soia – şi azotul din atmosferă. Azotul atmosferic este fixat de soia prin nodozităţile de pe rădăcină, care lucrează în simbioză cu sistemul de rădăcini al soii. Principala verigă a acestui proces de metabolizare a azotului este transformarea lui într-o formă accesibilă pentru plantă, proces catalizat de fermentul nitratreductazei. Piraclostrobinul, care intră în componenţa Abacus™, stimulează şi măreşte activitatea nitratreductazei, ca rezultat, se măreşte fixarea azotului atmosferic şi se stimulează creşterea celulelor plantei.
  3. Inhibarea sintezei etilenei – hormonului îmbătrînirii. În timpul vegetaţiei, asupra plantei acţionează negativ un şir de factori de stres – bolile şi dăunătorii, excesul de radiaţie ultravioletă, deficitul de umiditate ş. a. În condiţiile de stres, plantele produc intensiv etilenă. Ca rezultat, are loc scăderea activităţii fotosintetice, ce duce la îmbătrînirea prematură a plantei. Evident, în asemenea cazuri, vom avea o scădere a recoltei şi calităţii mărfii.

Ca rezultat al multiplelor cercetări, s-a demonstrat că fungicidul Abacus™ inhibă producerea etilenei în plante şi ajută la crearea fermenţilor antioxidanţi. Ei neutralizează procesele de oxidare negative şi permit revigorarea plantelor.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi Biroul de consultare BASF din Republica Moldova.

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Suport tehnic:

Ştefan Marandici (culturi speciale): 0 605 31 116

Marcel Bucătaru (culturi de cîmp): 0 798 19 020 

Distribuie articolul: