Home » Noutăţi. Новости » Datorită exporturilor active, prețul prunelor moldovenești rămâne la un nivel record
Datorită exporturilor active, prețul prunelor moldovenești rămâne la un nivel record

Datorită exporturilor active, prețul prunelor moldovenești rămâne la un nivel record

Distribuie articolul:

Cel mai activ sezon de export de prune se apropie de sfârșit în Republica Moldova. În fața cererii continue pentru aceste fructe din partea cumpărătorilor europeni, traderii- exportatori încearcă să cumpere stocul de prune încă necontractate, raportează experții EastFruit. Din această cauză, prețul mediu en gros pentru a doua săptămână se menține la nivelul maxim (pentru noiembrie) din ultimii cinci ani – 12 lei/kg sau 0,67 dolari/kg. Mai mult, exportatorii cumpără fructe de calitate superioară (de calibru mare, soiuri de culoare închisă) la prețuri semnificativ mai mari – 13-15 lei/kg (0,78-0,0,84 dolari/kg).

În situația actuală, operatorii de piață nu exclud ca exporturile de prune din noiembrie anul acesta să ajungă la 10-15 mii tone. În consecință, exporturile de prune din recolta din 2023 pot depăși chiar volumul record prognozat anterior de 80-85 mii tone.

Dar chiar dacă volumul exporturilor de prune din noiembrie se dovedește a fi mai modest, nu mai târziu de sfârșitul primei săptămâni sau zece zile din decembrie, sezonul aprovizionărilor externe cu aceste fructe se va încheia cu siguranță. Vor mai rămâne prune comerciale pentru piața internă, dar cel mai probabil în cantități mici, care este puțin probabil să fie suficiente pentru vânzările din ianuarie anul viitor. Deja acum prețul pentru prunele târzii de înaltă calitate în comerț variază între 30-50 lei/kg (1,68-2,81 USD/kg).

Distribuie articolul: