Home » Analitica. Аналитика » Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele regionale și în Republica Moldova – 30 ianurie
Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele regionale și în Republica Moldova – 30 ianurie

Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele regionale și în Republica Moldova – 30 ianurie

Distribuie articolul:

În ultima săptămână din ianuarie 2024, imaginea bearish a piețelor cerealelor din Bazinul Mării Negre este determinate de mai mulți factori – corecțiile din luna ianuarie pentru recolta din Europa publicată de Comisia Europeană, dar și ieftinirea grâului din cauza limitării vânzării lui din partea Kremlinului.

Astfel, pe de o parte, Comisia Europeană a estimate în creștere stocurile de grâu finale de sezon la 19,1 milioane tone (de la 18,4 milioane tone), iar pe de altă parte Rusia nu asigură exportul în acele volume, pe care inițial le-a asumat. Inițial a avut un preț la grâu de 245 $/t FOB Novorosiisk, astăzi – 238 $/t FOB Novorosiisk. În ianuarie Rusia va exporta 3,7 milioane tone de grâu, sau cu 13% mai puțin comparativ cu un an în urmă. O cauza sunt condițiile meteorologice nefavorabile acum, care determină acumulare de grâu în depozitele rusești, care pe măsura îmbunătățirii vremii va continua să invadeze piața internațională.

Și în Constanța prețului grâului alimentar a scăzut – cu 7 $/t comparativ cu săptămâna trecută – până la 220$/t, și în cazul grâului furajer scăderea a fost de 6$/t – până la 200$/t.

Prognozele pentru următoarele 2 luni sunt de scădere a prețului la grâu. În Republica Moldova, grâul se cumpăra mai mult în portul Giurgiulești. În restul regiunilor țării, tranzacțiile sunt mai rar întâlnite. Prețul de achiziție a grâului furajer în portul Giurgiulești a rămas constant la un nivel de 3000 lei/t (TVA inclus), iar din cauza apariției cererii la grâu alimentar, prețul acestuia a urcat până la 3 400 lei/t (TVA inclus). Totuși, persoanele din domeniu cunosc, că în acest sezon, în țară nu a mai rămas grâu alimentar, deci avem situația când avem preț relativ bun – dar marfă nu este!

Grâul este pilonul care dă dinamică prețului pentru celelalte culturi și o eventuală scădere a prețului acestuia va atrage în jos prețul porumbului inclusiv. Ce ține de porumb, piața continuă să se manifestă ca una destul de latentă. Este ofertă mare de porumb – la preț de 174-175 euro/t DAP Constanța. Prețul porumbului este acum la cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani. Nu este o claritate în relația comercială a țărilor UE cu Ucraina, care este principalul furnizor de porumb. Ofertele în porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt situate la nivelul valoric de 148 – 153 $/t și 132- 143 $/t în porturile Reni și Izmail. Cu o piață în scădere, nu există nici cumpărători noi.

În Republica Moldova cererea la porumb la fel este latentă. În Giurgiulești prețul de achiziție rămâne la nivel de 2800-3000 lei/t TVA inclus.

O situație mai curioasă se urmărește pe piață la floarea-soarelui, în special raportul dintre Republica Moldova și Bazinul Mării Negre. Dacă în Moldova piața continuă să se învioreze, în țările din vecinătate lucrurile decurg altfel. Astfel, deja a doua zi la rând procesatorul din țară ridică prețurile. Astăzi prețul de achiziție în Bălți este de 7 474 lei/t TVA inclus, ce este cu 8% mai mare comparativ cu săptămâna trecută. Aici trebuie de remarcat totuși, că plata la acest preț nu este una imediată, dar la termen – pentru clienții ordinari, sau imediată – dar pentru volume mari și clienți loiali.

Citește și: Pictor® Revy – noul fungicid pentru rapiță, floarea-soarelui, soia, porumb și sfecla de zahăr

Prețul spot de pe piață cu plata imediată este de 7 300 lei/t TVA inclus, preț propus de Ancom-Agro SRL și Orom- Imexpo SRL în sudul țării, unde nu mai a mai rămas marfă din cauza secetei din vara 2023. Astfel, un factor local care mai menține prețul la floarea- soarelui constant – este deficitul din regiunea de sud a republicii.

În Bazinul Mării Negre, prețul la floarea-soarelui dă primele semne descendente. Unitățile de procesare din Ucraina au depozitele pline cu materie primă, prețul la floarea-soarelui variază la nivelul 305-310 $/t DAP RENI/Izmail. Prețul la ulei ucrainean a scăzut cu 10$ la 770-775 $/t.

Chiar și estimarea făcută de Comisia Europeană la floarea-soarelui nu ține de partea fermierilor – oferta de semințe oleaginoase pentru sezonul 2023/24 rămâne la aceleași niveluri ca în anul anterior dar, în urma reducerii consumului cu 0,5 milioane tone, stocurile finale cresc cu aceeași cantitate, până la 3 milioane tone.

Procesatorul din România: Prutul-Galați a scăzut prețul de achiziție cu 5$/t la 415$/t, în Constanța prețul s-a redus și el cu 5 $/t la 435 $/t, sau 440 $/t preț maxim posibil.

La capitolul prețuri la floarea-soarelui o amprentă interesantă vine din partea Turciei, unde Guvernul a anunțat încă o diminuare a prețurilor de referință pentru semințele de floarea soarelui și importurile de ulei de floarea soarelui cu scopul de reglementare a prețurilor interne și micșorare a inflației. Astfel, taxa nouă de import pentru floarea-soarelui va fi redusă de la 27% la 12% pentru o cotă de 100 mii tone și pentru uleiul de floarea-soarelui de la 37% la 22% pentru 250 mii tone. Taxele actualizate intră în vigoare pe 26 ianuarie și vor rămâne în vigoare până pe 15 aprilie. La moment o cerere mai mare este pentru uleiul de floarea-soarelui decât la material primă propriu zisă, fapt care la fel stopează ascensiunea prețului la floare.

pret-30.01

Concluzia acestui articol este una trivială, dar adevărată – cumpără, vinde și regretă că n-ai câștigat mai mult. Pe viitor veniturile ar putea fi și mai mici!

(Analiză de Iurie Rija, directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”)

Distribuie articolul: