Exportul de divin în vrac a crescut de 3,5 ori, iar cel de vin în vrac – cu 50%

În perioada ianuarie-iulie 2023, valoarea exporturilor de vinuri şi divinuri a înregistrat o creştere semnificativă, fiind estimată la circa 105,6 milioane dolari, ceea ce este cu peste 40% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunţat Elizaveta Breahnă, directoare interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) la cea de-a VII-ea ediție a Conferinței Naționale a filierei vitivinicole „Recolta strugurilor 2023: Particularități și valorificare”.

Potrivit Elizavetei Breahnă, în această perioadă a crescut semnificativ şi cantitatea de vinuri şi divinuri exportată – cu circa 34%, până la 70,9 milioane de litri de vin în 57 de țări ale lumii.

Cota vinului în vrac a depăşit 70% din total

Creşterea a fost asigurată în special de volumele mai mari şi mai puţin de o majorare a valorii băuturilor moldoveneşti.

Din volumul exportat, peste 21 de milioane de litri a fost vin îmbuteliat și aproximativ 50 de milioane de litri în vrac. Astfel cota vinului în vrac a depăşit 70% din total, cu 11 puncte procentuale mai mult decât a fost în perioada ianuarie-iulie 2023.

Datele Oficiului Național al Viei și Vinului relevă că volumul de vinuri şi divinuri îmbuteliate exportate s-a redus în 7 luni ale 2023 cu circa 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2022 şi a coborât la nivelul primelor 7 luni din 2017.

În schimb volumul exporturilor de vinuri şi divinuri în vrac a crescut cu circa 60%. Astfel volumul de vin exportat în vrac s-a majorat cu circa 50%, apoi volumul divinurilor exportate în vrac a crescut de 3,5 ori.

export-de-vin-divin-2023-3

Belarus şi Georgia – vin în vrac, România şi Ucraina – îmbuteliat

Datele ONVV arată că în schimb a crescut nesemnificativ preţul de export al băuturilor moldoveneşti. De exemplu costul unui litru de vin în vrac a fost 0,68 dolari, cu doar 2% mai mult decât era anul trecut.

Cel mai mic preţ de doar 0,55 dolari pentru un litru a fost la vinul exportat în în vrac în Georgia, iar cea mai mare piaţă de desfacere rămâne Belarus.

În schimb preţul vinului îmbuteliat a crescut cu 12%, până la 1,73 dolari pentru un litru.

Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, România se află pe primul loc în topul a 10 țări în care sunt exportate vinurile şi divinurile moldovenești îmbuteliate.

 

În primele șapte luni ale anului 2023, valoarea exporturilor de vin îmbuteliat pe piața românească a fost de peste 15 milioane de dolari, în creștere cu 13% față de perioada similară a anului trecut.

România este urmată de Ucraina, cu exporturi de aproximativ 7 milioane de dolari, Polonia – cu 4,5 milioane dolari, Cehia – 4,4 milioane şi Rusia – cu 3,2 milioane de dolari.

Elizaveta Breahnă a menţionat din nou problema stocurilor mari de vinuri deţinute de vinării, care va necesita adoptarea unei soluţii împreună cu Ministerul Agriculturii.

About Eduard Robu

Check Also

Zeci de victime căzute într-o capcană de escrocherie: li s-a promis tehnică agricolă de peste hotare, dar au dispărut cu tot cu avansurile de mii de euro

Mai mulți moldoveni au căzut victime ale unor escroci care le-ar fi promis vânzarea unor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *