Home » Analitica. Аналитика » Cantitatea de prune moldovenești exportată în UE – aproape dublă, comparativ cu 2022
Cantitatea de prune moldovenești exportată în UE – aproape dublă, comparativ cu 2022

Cantitatea de prune moldovenești exportată în UE – aproape dublă, comparativ cu 2022

Distribuie articolul:

În acest an, conform estimărilor prezentate de către Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, recolta de prune va fi de 85 000 de tone, marcând o revenire la normal după recolta de anul trecut, afectată de secetă.

„Un început puternic al sezonului este evident, deoarece în lunile iulie-august deja au fost exportate circa 17 mii de tone de prune, comparativ cu circa 10,9 mii de tone de prune exportate în perioada similară a anului 2022. Circa 11,340 de tone de prune din recolta anului curent deja au fost exportate pe piețele UE, precum Germania, Austria și Croația, precum și în Marea Britanie, în situația în care în aceeași perioadă a anului trecut pe piețele UE și Marii Britanii au fost exportate 6,442 de tone”, se menționează în estimarea efectuată.

prune2

Cele mai exportate soiuri de prune din Moldova sunt Stanley, President și Cacanska Rana, cunoscute pentru aromele și calitățile lor gustative. Investițiile în calitatea fructelor, respectarea standardelor internaționale, dar și asistența partenerilor de dezvoltare au stimulat exporturile de prune produse în Moldova. Doar în anul trecut, peste 50% din livrări au fost în țările UE.

Pentru a fi competitivi pe piețele UE, producătorii moldoveni de prune implementează standarde internaționale și își certifică procesele de producere și post-recoltă conform standardelor GlobalG.A.P./GRASP și SMETA. Totodată, pentru a susține eforturile Republicii Moldova de valorificare a noilor piețe de export, UE a prelungit în luna iulie cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile pentru strugurii de masă, mere, cireșe, prune, roșii, usturoi și suc de struguri.

USAID, prin intermediul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, promovează exportul produselor agricole moldovenești pe piețele occidentale, accelerează adoptarea soiurilor noi și tehnologiilor avansate de producere și post-recoltă și implementarea standardelor internaționale pentru a spori competitivitatea sectorului agricol, a contribui la crearea locurilor de muncă și extinde geografia exporturilor.

Distribuie articolul: