Reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, specialişti în domeniul protecţiei plantelor și siguranței alimentelor de origine vegetală, savanți și experți în domeniu au decis necesitatea elaborării strategiei și a programului Managementului Protecției Integrate a Plantelor în Republica Moldova.
Discuțiile au avut loc în cadrul unui seminar cu privire la combaterea organismelor dăunătoare, organizat la Chișinău miercuri, 18 mai, de către reprezentanța oficială a FAO în Republica Moldova. Prezent la eveniment, Avetik Nersisyan, Ofițerul Agricol FAO pentru Europa și Asia Centrală, a punctat activitățile din domeniu ale organizației în regiune și a subliniat că programul este extrem de important pentru creșterea productivității în sectorul agricol, ce va dezvolta un sistem integrat de protecție a plantelor pentru Moldova. Necesitatea dezvoltării unui sistem integrat de protecție a plantelor a fost menționată și de către Iurie Ușurelu, viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a precizat că la acest capitol este necesar de a întreprinde măsuri sporite deoarece este un domeniu asupra căruia nu s-a atras atenția necesară. Viceministrul a adus mulțumiri pentru suportul FAO de 400 000 USD, sprijin în implementarea Managementului Protecției Integrate a Plantelor în Republica Moldova.
În acelaşi context, Ludmila Rusu, consultant național FAO, a vorbit despre statutul curent privind protecția plantelor în Moldova, problemele și provocările existente dar și despre cadrul legal incomplet la acest capitol. Elaborarea strategiei și a programului Managementului Protecției Integrate a Plantelor în Republica Moldova va contribui pe termen lung la obţinerea unor recolte stabile, de calitate superioară, la reducerea riscului de poluare a mediului ambiant şi a producţiei agricole, va ține sub control limita organismelor dăunătoare sub pragul de dăunare și desigur va spori siguranța alimentelor. Pentru asigurarea protecției integrate a plantelor, Anatolie Fala, de la Agenția pentru Dezvoltare Rurală (ACSA), a subliniat necesitatea educației fermierilor și a producătorilor agricoli. La atingerea acestui obiectiv un rol important vor avea cele 12 Școli de Cîmp în Moldova, create cu suportul FAO.
Conform FAO (1968), Protecția integrată a plantelor reprezintă un „Sistem de reglare a biotipurilor şi populaţiilor nocive care, ţinând cont de mediul specific şi de dinamica acestora, foloseşte toate tehnicile şi metodele, adaptate însă în aşa fel încât să fie compatibile şi să menţină populaţiile dăunătorilor şi patogenii la niveluri la care acestea să nu cauzeze pagube economice”.