Home » Analitica. Аналитика » FAO anunță un nivel record al producției mondiale de grău
FAO anunță un nivel record al producției mondiale de grău

FAO anunță un nivel record al producției mondiale de grău

Distribuie articolul:

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat în septembrie cea de a patra lună de creştere consecutivă, graţie avansului preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În septembrie, acest indice a ajuns la 97,9 puncte, în creştere cu 2,1% faţă de o valoare revizuită de 95,9 puncte în luna august şi cu 5% peste valoarea înregistrată în luna septembrie 2019.

Potrivit FAO, preţurile la cereale a urcat cu 5,1% în septembrie, comparativ cu luna august, şi cu 13,6%, raportat la aceeaşi lună a anului trecut. „Cotaţiile mai mari la grâu au stimulat această creştere, pe fondul activităţii intense de tranzacţionare ca urmare a îngrijorărilor privind perspectivele de producţie din emisfera sudică şi a condiţiilor secetoase care afectează însămânţările de grâu în Europa”, a subliniat FAO. De asemenea, au crescut preţurile la porumb, orz şi sorg, în timp ce preţul orezului a scăzut cu 1,4% pe fondul încetinirii cererii.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6% în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în condiţiile în care cotaţiile la uleiul de palmier, floarea soarelui şi soia au crescut pe fondul cererii globale solide.

În schimb, preţurile la lactate au rămas în mare parte nemodificate în luna septembrie, comparativ cu august, iar preţurile la zahăr au scăzut cu 2,6% comparativ cu luna august, pe fondul estimărilor privind un surplus al producţiei mondiale în sezonul următor. Preţurile la carne au scăzut şi ele cu 0,9%, unul dinte motive fiind şi decizia Chinei de interzice importurile de carne de porc din Germania, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi.

În paralel, FAO a dat joi publicităţii noile sale estimări privind oferta şi cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020/2021.

FAO estimează că producţia mondială de cereale în 2020 va fi cu 2,5 milioane de tone mai mică faţă de cât prognoza în august. În pofida acestei reduceri, agenţia se aşteaptă ca, per total, recolta mondială de cereale în acest an să atingă un nivel record de 2,762 miliarde tone, în creştere cu 2,1% comparativ cu nivelul din 2019.

„Producţia mondială de grâu în 2020 este prognozată la 765 milioane tone – un nivel record, ca urmare a unor evoluţii meteo favorabile în Australia”, a informat FAO.

Distribuie articolul: