Home » Noutăţi. Новости » Financial Times: În domeniul vinificației, Republica Moldova a sărit din secolul 19 în secolul 21
Financial Times: În domeniul vinificației, Republica Moldova a sărit din secolul 19 în secolul 21

Financial Times: În domeniul vinificației, Republica Moldova a sărit din secolul 19 în secolul 21

Distribuie articolul:

În domeniul vinificației, Republica Moldova a făcut un salt uriaş, sărind „din secolul al XIX-lea în secolul al XXI-lea, ocolind secolul al XX-lea”. Expertul vinicol, jurnalista britanică Jancis Robinson a exprimat această concluzie în rubrica sa dedicată vinurilor din Financial Times.

După o călătorie în Moldova, ea a scris că țara s-a schimbat puțin față de călătoria ei anterioară, care a avut loc acum 20 de ani.

„Călătoria de astăzi în Moldova îmi amintește încă de prima mea călătorie din 2002. Același peisaj rural care amintește de Evul Mediu, cai și căruțe, stoluri de gâște peste tot. Dar marea surpriză au fost aceste crame moderne futuriste, care par să fi aterizat pe pământ ca niște nave spațiale. Vinificația lor a sărit din secolul al XIX-lea în secolul al XXI-lea, ocolind secolul al XX-lea”, scrie jurnalista.

Ea a apreciat foarte înalt soiurile tradiționale de vinuri moldovenești, precum și cupajele. În articolul său, ea a menţionat exemple de vinuri cu indicații geografice protejate – Ștefan Vodă și Valul lui Traian, precum și vinuri de la Purcari Winery, Gitana Winery și Chateau Vartely Winery, prezentate pe piețele din Marea Britanie și SUA.

Robinson a menționat că Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar este și „țara cu cea mai mare densitate de podgorii pe cap de locuitor”.

Jancis Robinson a fost recunoscută în 2020 drept cel mai influent critic de vinuri din lume, a fost consilier vinicol al Reginei Marii Britanii în 2004-2022, este co-autor al „Atlasului mondial al vinurilor”.

Distribuie articolul: