Home » Noutăţi. Новости » Franța va permite utilizarea neonicotinoidelor la sfecla de zahăr
Franța va permite utilizarea neonicotinoidelor la sfecla de zahăr

Franța va permite utilizarea neonicotinoidelor la sfecla de zahăr

Distribuie articolul:

Parlamentarii francezi au aprobat un proiect de lege care permite producătorilor de sfeclă de zahăr să folosească neonicotinoidele, interzise pentru utilizare, deoarece sunt dăunătoare albinelor.

Această decizie vine să ajute industria zahărului, slăbită de scăderea prețurilor și de închiderea uzinelor, anunță Reuters.

Guvernul francez a propus să permită utilizarea neonicotinoidelor până la 1 iulie 2023, ca o derogare de la interdicția care a intrat în vigoare din 2018. Acest proiect de lege a fost transmis Senatului înainte de al doilea vot în camera inferioară.

”Proiectul de lege a fost conceput pentru a proteja autosuficiența Franței în ceea ce privește producția de zahăr și nu va dăuna mediului înconjurător”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie.

În același timp, ecologiștii susțin că neonicotinoidele contribuie la reducerea populației de albine. Grupurile ecologiste au condamnat decizia, spunând că aceasta amenință ecosistemele și sănătatea publică, în principal pentru că se crede că reziduurile chimice ajung în sol și apă.

Notă: potrivit Ministerului Agriculturii, în Franța, cel mai mare producător de zahăr din UE, anul trecut 420 de mii de hectare au fost plantate cu sfeclă de zahăr, ceea ce este 5% mai puțin decât în 2019.

Randamentul mediu al culturii a scăzut cu 11%.

Distribuie articolul: