Home » Noutăţi. Новости » Furnizorii de gaze le spun fermierilor francezi să lase recolta de porumb pe câmp
Furnizorii de gaze le spun fermierilor francezi să lase recolta de porumb pe câmp

Furnizorii de gaze le spun fermierilor francezi să lase recolta de porumb pe câmp

Cultivatorilor de porumb din Franța li se spune să lase recolta nestrânsă pe câmp, o ultimă dovadă a modului în care creșterea explozivă a prețurilor la energie creează un risc pentru inflația globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg.

În mod normal, porumbul trebuie uscat după recoltare, pentru a asigura un conținut adecvat de umezeală, însă această sarcină devine din ce în ce mai costisitoare pe măsură ce prețurile la gaze naturale au crescut cu 300%.

Recoltatul porumbului în Franța, unul dintre cei mai mari producători europeni, este în plină desfășurare și aproximativ o treime din suprafețele cu această cultură au fost recoltate.

Acum fermierilor francezi li se spune să se pregătească pentru lipsuri în aprovizionarea cu gaze naturale, să utilizeze cantități mai mici din acest combustibil sau chiar să amâne colectarea cerealelor, dacă este posibil, a anunțat miercuri Asociația Generală a Producătorilor de Porumb din Franța (AGPM). Însă, recoltarea târzie poate deteriora calitatea porumbului și să reducă veniturile fermierilor, care și așa sunt afectate de explozia costurilor cu uscarea lui, a adăugat AGPM.

Creșterea explozivă a prețurilor la energie a dus deja la majorarea costurilor îngrășămintelor, ceea ce reprezintă un risc pentru viitoarele culturi de cereale, în timp ce serele din Olanda unde se cultivă legume au început să reducă iluminatul pentru a mai diminua cheltuielile.

Prețurile la gaze naturale au crescut cu 300% în acest an, atingând valori record în Europa și în unele părți ale Asiei, pe măsură ce economiile și-au revenit din pandemia de COVID-19, iar consumul de energie a crescut mai rapid decât livrările. Aceste creșteri de prețuri au determinat industriile cu un consum mare de energie să revizuiască producția pentru a putea face față unei situații care perturbă lanțurile de aprovizionare și riscă să alimenteze inflația.