Gaberi: Nu există un deficit al cărnii de porc pe piață

La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc o reuniune a producătorilor şi procesatorilor de carne cu participarea reprezentanţilor Ministerelor Economiei, Agriculturii, Dezvoltării Teritoriale şi Mediului, dar şi a Asociaţiilor de profil.

Gheorghe Gaberi, directorul general al ANSA, a menţionat că întâlnirea dintre producători şi procesatori este condiţionată de scumpirile evidente de carne din ultimul timp, în special a celei de porcine, care se comercializează pe pieţele din ţară cu aproximativ 60-65 de lei (3 euro) pentru un kilogram, în timp ce în Uniunea Europeană preţul unui  kg de carne de porc este de doar 1,7 Euro. Asta se întâmplă, a menţionat Gaberi, în timp ce recolta de cereale în anul curent a fost una dintre cele mai bogate, iar producătorii de carne locali sunt în căutare permanentă de piaţă de desfacere.

Astfel, solicitarea procesatorilor de a majora cota de import a cărnii de porcine  este neîntemeiată, rezervele de micşorare a preţurilor urmând a fi găsite în interiorul ţării, cu atât mai mult că la consfătuire s-a constatat că unităţile de creştere a porcinelor dispun de cantităţi suficiente de carne.

Reprezentanţii întreprinderilor de producere şi a celor de procesare au convenit asupra unor întrevederi mai frecvente, pentru ca de comun acord să găsească soluţiile potrivite pentru problemele existente în domeniul zootehnic.

About Eduard Robu

Check Also

Exportul de semințe de floarea-soarelui pe piața Bulgariei: creștere cu 275,6% în anul trecut

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Bulgaria sunt în ascensiune. În 2024, valoarea totală a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *