Home » Noutăţi. Новости » Idei de afaceri: la doar 19 ani şi-a făcut propria plantaţie de căpşuni
Idei de afaceri: la doar 19 ani şi-a făcut propria plantaţie de căpşuni

Idei de afaceri: la doar 19 ani şi-a făcut propria plantaţie de căpşuni

Distribuie articolul:

Dragoş Marchis este un tînăr din Cluj pentru care adolescenţa este sinonimă cu agricultura. Dornic să aibă propria sa plantaţie, tînărul fermier şi-a înfiinţat, la doar 19 ani, o cultură de capşuni pe 25 ari, chiar pe terenul bunicilor.

Chiar dacă are entuziasmul caracteristic vîrstei, Dragoş Marchis este totodată şi pragmatic. A ales doua soiuri perfomante de căpşuni şi are, de asemenea, un plan bine pus la punct privind viitorul afacerii sale.

„Am pornit această cultură din dorinţa de a avea ceva al meu, la care să vin cu drag. Iniţial, nu am avut experienţă deloc în agricultură, prin urmare totul am învăţat din mers şi documentîndu-mă. Deoarece buncii mei aveau un teren lînga Cîmpia Turzii, nu am stat prea mult pe gînduri în ceea ce priveşte înfiinţarea culturii. Căpşunul l-am ales în principal deoarece îmi plac foarte mult, însă şi datorită faptului că este cerut pe piaţă”, a declarat Dragoş Marchis.

Tînărul fermier şi-a strîns banii necesari înfiinţării culturii muncind 3 luni ca ospătar. „Am reuşit să fac 2 fîntîni pentru apă şi mi-am comandat plantele. Mi-am anunţat prietenii din timp că voi face o plantaţie de căpşun aşa că am beneficiat inclusiv de sprijinul lor la plantare”, a mai spus Dragoş Marchis.

Plantaţia de căpşun a tînărului clujean se intinde pe 25 ari (2.500m²) cu aproximativ 10.000 plante, 5.000 fire din soiul german Senga Sengana şi 5.000 de fire din soiul Pegasus.

„Iniţial am vrut să cumpar plante care se pretează la procesare, adică să fie foarte gustoase, aromate, pentru dulceaţă. Am renunţat momentan la ideea procesării din cauza costurilor prea mari. Un soi de căpşun pretabil însă pentru aşa ceva este Senga Sengana, foarte aromat, dulce. Are un minus în ceea ce priveşte rezistenţa, însă ca şi gust are un mare plus comparativ cu ce găseşti pe piaţă. Cel de-al doilea soi pe care îl am, Pegasus are o rezistenţă mai mare, este mai comercial să spunem, cu fructe mai mari. La capitolul gust şi aromă nu este la nivelul primului. Am ales de asemenea doua soiuri să am în plantaţie şi din nevoia de polenizare”, a mai zis tînărul fermier.

Anul trecut, în primul an de cultură, Dragoş Marchis a reuşit să obţină o producţie de circa 800 kg, aproximativ 300 de kg de capşuni fiind pierdute.

„Din cauza ploilor frecvente, am avut aproape 300 de kg de capşuni care au mucegăit direct pe plantă. Pînă am aflat eu ce tratament să folosesc, nu le-am mai putut salva. Am cules însă 800 kg de fructe proaspete în primul an, ceea ce m-a mulţumit. În acest an mă simt mult mai bine informat şi pregătit, iar daca nu sunt probleme cu vremea, grindina etc., estimez o producţie de peste 3 tone”, a mai spus cultivatorul.

Dragoş Marchis acordă o atenţie deosebită şi îngrijirii plantelor, deoarece îşi doreşte să aibă fructe cît se poate de naturale.

„De curînd am acoperit plantele cu folie de agril, din cauza temperaturilor scăzute pe timpul nopţii. Aşa evit ca florile înflorite să cadă din cauza frigului. Totodată, mai folosesc un nou truc. Am de exemplu sub plante un strat de paie, că sa nu se murdarească fructele. De asemenea, paiele îmi protejează de buruieni şi păstrează o umiditate bună sub plante”, a menţionat tînărul fermier.

capsun-dragos2

Din punct de vedere al valorificării, Dragoş Marchis ne-a spus că vara aceasta va miza şi mai mult pe vînzarea online, la domiciliul clienţilor.

„Vînzarea la caseroale are un preţ mult mai bun, fac livrări la domiciliu, birouri etc. În viitor aş vrea să colaborez şi cu patiserii, cofetării. De asemenea, îmi doresc mult să mă dezvolt şi sper ca nu foarte tîrziu să accesez şi masura 6.1 dedicată tinerilor fermieri. Doar că am nevoie de o suprafaţă minimă de circa 1,5 hectare”, a mai spus Dragoş.

Sursă: ŞtiriAgricole.ro

Distribuie articolul: