Home » Noutăţi. Новости » În Republica Moldova va fi creat un Registru digital al Fermierilor
În Republica Moldova va fi creat un Registru digital al Fermierilor

În Republica Moldova va fi creat un Registru digital al Fermierilor

Distribuie articolul:

În următorii ani, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu partenerii internaționali vor dezvolta o platformă digitală ce va ține evidența terenurilor agricole, culturilor cultivate, modului de utilizare a terenurilor ș.a. Pentru aceasta, a fost elaborat și prezentat în această săptămână autorităţilor Studiul de fezabilitate cu privire la crearea Registrului Fermierilor.

Potrivit autorilor studiului, Registrul va deveni un suport util în luarea deciziilor de către autorități în procesul de acordare a subvențiilor agricultorilor, precum și de prevenire a utilizării iraționale a suprafețelor agricole.

Vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA, a menționat importanța creării sistemului digital și a declarat că autoritățile își vor unifica eforturile pentru a crește fiabilitatea datelor. „Digitalizarea agriculturii este prioritatea principală a ministerului de resort. Atunci când ne întâlnim cu agricultorii, majoritatea solicită acest lucru, or, e un succes că am ajuns la această fază definitorie. Discuțiile despre elaborarea registrului au început în luna septembrie a anului trecut şi sperăm că în câțiva ani să avem un sistem digital de evidență a tuturor activităților care se întâmplă în sectorul agricol”, a relevat oficialul.

Registrul Fermierilor va fi un instrument digital ce va automatiza procesele de evidență pe segmentul agricol și va integra toate activitățile producătorilor agricoli. Sistemul va conține imagini ortofoto, ce vor putea fi accesate de instituțiile statului și fermieri. De asemenea, vor fi stocate date despre activitățile agricole, tipologia și dimensiunea exploatațiilor agricole gestionate de agricultori. Autorii studiului au menționat că Registrul va fi parte componentă a Sistemului integrat de administrare şi control (IACS), elaborarea căruia este o precondiție a Uniunii Europene față de statele în faza de preaderare în vederea facilitării accesului fermierilor la sprijinul comunitar. În acest sens, este planificat ca în perioada următoare să fie identificate cel puțin trei raioane unde se va fi implementa un proiect-pilot de testare a tuturor modulelor IACS.

Studiul de fezabilitate a fost elaborat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, la solicitarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Distribuie articolul: