Home » Noutăţi. Новости » La Coşniţa a fost lansat un nou sistem de irigare reconstruit cu suportul Guvernului SUA
La Coşniţa a fost lansat un nou sistem de irigare reconstruit cu suportul Guvernului SUA

La Coşniţa a fost lansat un nou sistem de irigare reconstruit cu suportul Guvernului SUA

Distribuie articolul:

Un nou sistem de irigare renovat în cadrul Programului Compact cu fondurile Guvernului SUA a fost dat în exploatare în satul Coşniţa, raionul Dubăsari. Lansarea sistemului de irigare Coşniţa s-a desfăşurat în prezenţa oficialilor Ambasadei SUA în RM, Corporaţiei Provocările Mileniului (SUA), membrii Guvernului, autorităţilor publice locale şi fermierii din aria sistemului reconstruit.

Prezentă la eveniment, vice-directorul Corporaţiei Provocările Mileniului (SUA) Fatema Sumar a menţionat că această investiţie va contribui substanţial la veniturile şi standardele de viaţă a producătorilor agricoli din această zonă şi va atrage noi investiţii care să catalizeze dezvoltarea economică.

În această ordine de idei, vice-ambasadorul SUA în RM Martha Campbell a adresat un mesaj de încurajare către reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale şi fermieri prezenţi la lansare: ”Trebui să munciţi pentru a asigura durabilitatea sistemului de irigare, să atrageţi investiţii pentru a deveni prosperi. Statele Unite ale Americii cred în viitorul prosper al Moldovei şi sistemul de irigare lansat astăzi este nu doar un simbol al viitorului, ci şi o posibilitate reală a acestuia”.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula a evidenţiat importanţa irigării pentru produsele de valoare înaltă fără de care agricultura din ţara noastră nu are nici o şansă, date fiind schimbările climatice din ultima perioadă şi seceta sistematică.

Directorul executiv al FPM Moldova Valentina Badrajan a menţionat că sistemul Coşniţa este unul din cele mai mari sisteme de irigare din ţară, reabilitarea căruia înseamnă un pas important pentru circa 2300 de agricultori dintr-o zonă în care tradiţional au produs fructe, legume şi porumb zaharat de o calitate înaltă.

Sistemul de irigare Coşniţa are o suprafaţă de circa 2400 hectare de teren agricol, aflate în proprietatea a circa 2300 de agricultori. Sistemul dat a fost construit în perioada anilor 70. Până la reconstrucţie, acest sistem funcţiona parţial, iar echipamentul era uzat şi costisitor. Pentru reabilitarea sistemului, Guvernul SUA a investit peste 13, 8 milioane USD. După renovare, sistemul de irigare Coşniţa este mai eficient şi flexibil în exploatare, dotat cu echipament modern. Lucrările de reconstrucţie au inclus construcţia unor staţii noi de pompare şi reparaţia celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse în exploatare, instalarea a peste 85 de km de ţevi din oţel şi polipropilenă cu o durată de viaţă de peste 60 de ani, montarea sistemelor de aspiraţie a apei cu protecţia populaţiei piscicole a râului Nistru etc.

Noul sistem de irigare va permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă. Renovarea sistemului de irigare Coşniţa a generat investiţii private în sectorul agricol din regiune. Astfel, în perioada anilor 2012-2015, au fost procurate peste 60 de unităţi de echipament de irigare, au fost triplate suprafeţele plantate cu livezi, a fost extinsă irigarea pe noi suprafeţe plantate cu legume.

FPM Moldova a mai transmis AUAI Coşniţa 43 de apometre mobile în valoare de peste 15 mii USD. Datorită apometrelor mobile, fermierii vor putea plăti doar apa efectiv consumată, realizând economii şi excluzând achitarea eventualelor pierderi de apă din reţeaua de distribuţie.

Notă: Programul Compact prevede renovarea a 10 sisteme de irigare (6 sisteme de irigare pe râul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa şi 4 sisteme de irigare pe Prut: Blindeşti, Grozeşti, Leova şi Chircani-Zârneşti). Pentru reconstrucţia celor 10 sisteme Guvernul SUA a alocat circa 80 de milioane USD. Până în prezent, au fost date în exploatare sistemele de irigare Criuleni, Lopatna şi Coşniţa. Sunt la etapa de finalizare lucrările de reconstrucţie a celorlalte 7 sisteme de irigare.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, care are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA acordaţi, graţie susţinerii generoase a poporului american, pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor şi tranziţia la agricultura performantă în Republica Moldova.

Distribuie articolul: