Home » Externe. Мировые новости » Laptele mai ieftin decît apa plată în UE
Laptele mai ieftin decît apa plată în UE
Imagine: descopera.ro

Laptele mai ieftin decît apa plată în UE

Situaţia aberantă care-i exasperează pe fermieri

Rusia a interzis importurile din Occident, cererea din China s-a redus, iar UE a eliminat cotele obligatorii pentru producători. Rezultatul? Un exces de lapte în Europa.

De fapt, acesta a ajuns să coste mai puţin decît apa îmbuteliată, potrivit CNN Money.

În medie, în statele UE, o sticlă de apă de un litru costă 1,34 de euro, în timp ce aceeaşi cantitate de lapte este cu aproape 50 de euro-cenţi mai ieftină (0,89 de euro).

Iar acest lucru reprezintă un dezastru pentru fermieri. Sute de agricultori au protestat, în Bruxelles. Ei au blocat străzile cu tractoarele şi au aruncat cu ouă în forţele de ordine.

Nemulţumirea lor? Laptele se produce pe mai mulţi bani decît se vinde, aşa că sînt in pierdere.

Ca răspuns, UE a promis că le va acorda 500 de milioane de euro în regim de urgenţă pentru a-i ajuta.

Care sînt cauzele?

Rusia a dat o lovitură producătorilor de lapte de pe Bătrînul Continent, anul trecut, după ce a blocat importurilor de produse alimentare din Occident, ca răspuns la sancţiunile aplicate de SUA si UE pentru conflictul din Ucraina.

Federaţia Rusă era o piaţă de desfacere importantă pentru fermierii europeni. De exemplu, înainte de impunerea embargoului, Rusia era destinaţia pentru 32% din cantitatea de brînză exportată de statele membre UE şi 24% din cea de unt.

Un al doilea motiv îl reprezintă scăderea cererii din China, care este cel mai mare importator de lapte, în special de lapte praf.

Mai mult, UE a renunţat la cotele obligatorii de lapte, la 1 aprilie 2015, după 30 de ani. În 1984, a fost stabilit un prag maxim pentru fermierii care colectează şi vînd lapte, iar cei care îl depaşeau erau pasibili de sancţiuni.

Toate acestea au dus la o supraproducţie, punînd o presiune şi mai mare pe preţuri.

„Daca producţia nu va fi redusă, atunci piata va continua să se deteriorizeze rapid”, a explicat Romuald Schaber, preşedintele asociaţiei European Milk Board.

Vezi şi:

Fermierii francezi au blocat Parisul cu tractoarele. Imagini care au făcut înconjurul lumii

Ce au obţinut fermierii francezi după ”Marşul tractoarelor de la Paris”