Home » Noutăţi. Новости » Legume care pot fi cultivate în ghiveci: trucuri şi sfaturile utile
Legume care pot fi cultivate în ghiveci: trucuri şi sfaturile utile
Sursă foto: http://agrointel.ro/

Legume care pot fi cultivate în ghiveci: trucuri şi sfaturile utile

Distribuie articolul:

Lipsa spaţiului îi determină de multe ori pe iubitorii de legume proaspete să recurgă la cele mai ingenioase metode de a-şi cultiva produsele proprii. O soluţie des întâlnită este aceea de a cultiva legumele în ghiveci, mai ales în curţile mici, eventual cu mult beton sau cu sol de proastă calitate.

Ideea de bază este că orice legumă care creşte în sol se poate dezvolta şi în ghiveci, dacă sunt respectate câteva condiţii de bază. Există însă şi legume pe care trebuie să le tai de pe listă, pentru că nu duc la un rezultat foarte bun. Altele însă, cele mai multe, produc roade cel puţin la fel de bune ca şi cele cultivate în mod tradiţional, uneori chiar mai bune, pentru ca microclimatul din ghiveci le fereşte de unele probleme.

Iată şapte cele mai importante legume care pot fi crescute şi în ghiveci:

  1. Fasolea.Are nevoie de ghivece cu adâncimea de circa 40 cm. Temperatura de plantare este de 15 grade Celsius în sol. Boabele se plantează în sol afânat, amestecat cu nisip şi cu pietriş la fund pentru drenare, la 1,5-3 centimetri adâncime. Truc! Foloseşte spaliere de bambus. Le poţi refolosi. Fasolea are nevoie de soare şi udare zilnică în perioada în care înfloreşte, dar fără ca apa să băltească.
  2. Morcovii. Au nevoie de vase largi, cu adâncimea ideală de 35 cm. Suportă însă şi adâncimi de 20-30 cm, dacă îi culegi tineri. Temperatura solului la plantare trebuie să fie de cel puţin 12 grade Celsius. Seminţele se presară direct la suprafaţa solului şi se amestecă uşor cu acesta. Se udă astfel încât solul să fie mereu umed. Nu suportă apa băltită.
  3. Castraveţii. Sunt unii dintre cei mai adaptabili pentru soluţia legume în ghiveci. Au nevoie de vase cu adâncimea de 45 cm şi o temperatură a solului de 21 de grade Celsius. Truc! Foloseşte spaliere de bambus şi udă planta zilnic, atâta vreme cât are flori.
  4. Vinetele. Au nevoie de vase cu adâncimea de cel puţin 40 cm, iar temperatura solului trebuie să fie mai mare de 20 de grade, dar nu mai mult de 25 de grade. Pentru că vor creşte în înălţime foarte mult, poţi planta două cuiburi într-un singur ghiveci. Acesta trebuie însă fertilizat. Deşi sunt ideale ca legume în ghiveci, vinetele sunt şi ornamentale, aşa că nu ai niciun impediment în cultivarea lor. Truc! Foloseşte spaliere de bambus sau din lemn şi evită-le pe cele din metal. 
  5. Roşiile. Minunatele roşii intră cu brio în categoria legume ce pot fi cultivate în ghiveci. Poţi cultiva în hârdaie (vas făcut din doage de lemn, dintre care două pot fi mai lungi şi găurite) şi vase atât roşii clasice, cât şi pe cele de tip cherry. Adâncimea vasului trebuie să fie de circa 35 cm. Poţi cultiva două cuiburi în vasele largi şi unul singur în cele cu gura mai strânsă. Au nevoie de spaliere solide şi trebuie udate in fiecare zi, in perioada de înflorire. Un secret este să recoltezi roşii îndată ce sunt bune pentru consum, pentru că recoltarea de fructe stimulează productivitatea acestor plante. 
  6. Ardeii. Dintre toate legumele în ghiveci ardeii sunt ceva mai pretenţioşi, pentru că au nevoie de vase înalte, rădăcina lor fiind adâncă şi dreaptă. Ideale sunt vasele de 50 cm adâncime, cu pietriş la bază. Temperatura ideală pentru semănat în ghiveci este de 20 de grade Celsius. Partea bună este că poţi forma două-trei cuiburi în acelaşi vas. Au nevoie de spaliere înalte şi trebuie udaţi în fiecare zi, atâta vreme cât înfloresc. Poţi creşte în acelaşi vas soiuri diferite sau ardei de culori diferite. Nu doar că este practic, dar este şi estetic. 
  7. Cartofii. Deşi pare ciudat, aceştia pot fi cultivaţi şi în ghivece. Adâncimea vaselor trebuie să fie de cel puţin 25 cm. Cartofii sunt productivi dacă există un spaţiu amplu pentru tuberculi. Ideal este să te opreşti la cartofi noi, dacă alegi sa îi cultivi în ghiveci!

Pentru toate aceste legume în ghiveci ideal ca îngrăşământ este gunoiul de pasăre. Este cel mai bun şi cel mai uşor de folosit, mai ales că aplicarea acestuia se face sub formă de soluţie. Prepară o soluţie din două părţi apă şi o parte gunoi şi las-o, acoperită, la loc întunecat, la temperatura mediului (ideal 25 de grade Celsius) pentru două-trei zile. Agită bine înainte de folosire şi pune la fiecare rădăcină de plantă circa 500 de mililitri. Operaţiunea se poate face în fiecare lună, în perioada de înflorire a legumelor. 

Sursă: http://agrointel.ro

Distribuie articolul: