Home » Noutăţi. Новости » Licitații trucate la ANSA
Licitații trucate la ANSA

Licitații trucate la ANSA

Distribuie articolul:

Astăzi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu DIFE a MAI, efectuează percheziții în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul escrocheriei, în proporții deosebit de mari, comise de un grup criminal organizat, pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, precum și pe faptul folosirii documentelor false. Până la această oră au fost arestate 3 persoane.

Potrivit materialelor urmăririi penale, șeful Direcția Patrimoniu și Management Intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în complicitate cu directorul IP „Centrul Republican Diagnostică Veterinară”, și factorii de decizie a unor agenți economici, precum și alte persoane, în perioada septembrie – decembrie 2017,  au creat un mecanism de trucare a procedurii de achiziții publice, destinate vaccinului antirabic oral pentru animale carnivore din fauna sălbatică.

Folosindu-se de situația de serviciu, aceștia au primit bani ce nu li se cuvin, și intenționat au comis acțiuni ce depășeau în mod vădit atribuții de serviciu, prin falsificarea documentelor prezentate la licitație. Scopul acestora era de a sustrage mijloace bănești din bugetul ANSA în sumă de  1,4 milioane lei.

Concomitent, de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale este verificată complicitatea persoanelor indicate la comiterea altor acțiuni ilegale similare.

Activitatea grupului criminal potrivit schemei menționate a fost documentată de PCCOCS, prin acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație timp de un 6 luni de zile.

În cadrul efectuării perchezițiilor, au fost reținute 3 persoane care sunt bănuite de escrocherie în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Pentru infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu se prevede o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pentru infracțiunea de folosire a documentelor oficiale false se prevede o pedeapsă cu închisoare de pînă la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Distribuie articolul: