Home » Analitica. Аналитика » Moldova a devenit al treilea exportator mondial de prune proaspete și lider în Europa
Moldova a devenit al treilea exportator mondial de prune proaspete și lider în Europa

Moldova a devenit al treilea exportator mondial de prune proaspete și lider în Europa

Distribuie articolul:

Republica Moldova a atins în acest an un nivel record în exportul de prune proaspete, stabilindu-se ca al treilea exportator la nivel mondial și lider incontestabil în Europa.

În perioada ianuarie-septembrie 2023, producătorii moldoveni au exportat peste 47 de mii de tone de prune proaspete, generând venituri de peste 22,8 milioane de dolari, transmite Biroul Național de Statistică.

Potrivit Delegației UE în Republica Moldova, previziunile optimiste indică faptul că, până la încheierea sezonului agricol, volumul total al exporturilor de prune va atinge impresionanta cifră de 85 de mii de tone. Printre factorii cheie care au contribuit la acest succes se numără recoltele scăzute de prune în alte țări și liberalizarea pieței Uniunii Europene pentru exportul de prune moldovenești.

Aproximativ 79% din totalul exporturilor de prune ale Moldovei au fost direcționate către țările UE, 17% fiind exportate în țările CSI.

Conform datelor Serviciului Vamal (10 luni 2023), dintre țările UE, cel mai mare importator de prune din Moldova în sezonul curent a fost România, care a achiziționat până în prezent circa 17.000 de tone. Polonia a fost al doilea mare importator cu 12.000 de tone, iar Germania a fost al treilea cu 7.000 de tone.

Altădată cel mai mare importator, Rusia a cumpărat doar 8.200 tone de prune, ceva mai mult decât Germania, coborând în clasamentul piețelor importante pentru prune din Moldova.

Distribuie articolul: