Home » Analitica. Аналитика » Moldova se află în top 5 țări din lume după volumul exporturilor de nuci
Moldova se află în top 5 țări din lume după volumul exporturilor de nuci

Moldova se află în top 5 țări din lume după volumul exporturilor de nuci

Republica Moldova se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci, iar în 2020, volumul exporturilor a fost de 12,7 mii de tone. 79% din exporturile de nuci sunt orientate spre țările UE, iar principalele state importatoare sunt Franța, Germania, Olanda, România și Austria. Nucicultorii cred că volumul exporturilor ar putea crește și mai mult, de la 120 de milioane de dolari, în prezent, până la 200 de milioane.

Astăzi, cea mai mare oportunitate care există pentru sectorul acesta este faptul că noi suntem în proximitatea geografică a celei mai mari zone importatoare de nuci din lume, care este Uniunea Europeană, cu aproape 40% din importurile totale din lume. Noi suntem la hotarul UE, cu relații privilegiate, cu Acord de Asociere. Ne bucurăm deja de o relație bună în colaborarea cu importatorii europeni, ei au încredere în procesatorii noștri. În linii mari, s-a creat o colaborare foarte strânsă și aceasta este, de fapt, garanția faptului că acei care fac investiții în domeniu sunt asigurați”, a declarat președintele Asociației Nucicultorilor, Oleg Tîrsînă.

Producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziționează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume.În ultimii cinci ani, contribuția agriculturii și industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34.700 ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere cu circa 4.000 ha.

Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14.700 tone, fiind în descreștere cu circa 5.000 tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate.

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25.000 tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, din fâșiile de aliniament.