Home » Noutăţi. Новости » Olanda, cel mai mare exportator de produse agroalimentare din UE
Olanda, cel mai mare exportator de produse agroalimentare din UE

Olanda, cel mai mare exportator de produse agroalimentare din UE

Distribuie articolul:

Deşi numără doar 17 milioane de locuitori, Olanda este cel mai important exportator european de produse agroalimentare, în timp ce Uniunea Europeană a depăşit din nou Statele Unite în ceea ce priveşte comerţul agroalimentar.

În 2016, exporturile olandeze de produse agroalimentare au însumat aproape 94 miliarde de euro, cu 4 miliarde mai mult ca în 2015. Produsele agricole au generat vânzări pe pieţele externe de circa 85 miliarde de euro, iar materialele agricole şi alte tehnologii au totalizat 9 miliarde de euro, o cifră record pentru această ţară.

Potrivit Ministerului Afacerilor Economice din Olanda, sectorul agroalimentar constituie în prezent aproximativ 22 la sută din totalul exporturilor. Olanda a exportat, în principal, produse alimentare, respectiv legume, fructe, produse lactate şi din carne sau produsele prelucrate.

Un factor vizibil este creşterea cererii de materiale agricole olandeze, inovaţii şi tehnologii de înaltă calitate. Exemple de astfel de exporturi includ serele eficiente din punct de vedere energetic, sistemele de agricultură de precizie şi noile descoperiri care fac culturile mai rezistente la boli şi la efectele schimbărilor climatice.

Pe de altă parte, importul de produse agricole a crescut în 2016 cu 1,6%, până la 57,1 miliarde de euro. O parte dintre mărfurile importate de Olanda sunt apoi livrate pe pieţe externe, în special în interiorul spaţiului comunitar.

Sursă: agroinfo.ro

Distribuie articolul: