Home » Noutăţi. Новости » Peste 160 de nave cu 3,7 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene
Peste 160 de nave cu 3,7 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene

Peste 160 de nave cu 3,7 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene

Distribuie articolul:

Un număr total de 165 de nave, având la bord 3,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, informează Reuters.

Acordul semnat în data de 22 iulie la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus dramatic după invazia rusească de la finele lunii februarie, care a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creşterea preţurilor globale la alimente şi a generat temeri referitoare la o criză alimentară în Africa şi Orientul Mijlociu.

Înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe până la şase milioane de tone de cereale în fiecare lună. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă cantităţile livrate au fost mult mai mici din cauza unor obstacole logistice.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise graţie unui acord semnat la Istanbul în data de 22 iulie, care va fi valabil timp de „120 de zile”, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Distribuie articolul: