Home » Noutăţi. Новости » Peste 6 milioane USD pentru producătorii agricoli din Republica Moldova
Peste 6 milioane USD pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Peste 6 milioane USD pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

26 de grupuri de producători agricoli din Republica Moldova au fost acceptaţi pentru a primi granturi pentru realizarea proiectelor lor investiţionale. Valoarea acestor granturi este de 6 milioane USD, în timp ce costul proiectelor respectivilor producători atinge cifra de 15 milioane USD. Aceşti bani vor fi oferiţi în cadrul Programului de granturi pentru infrastructura post-recoltă “Accesul la pieţele de desfacere” al proiectului “Agricultura Competitivă din Moldova”.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a organizat, recent, o întâlnire cu reprezentanţi a 7 grupuri de producători agricoli (din lista celor 26), cărora le-au fost înmânate certificate confirmative de beneficiere a suportului financiar. Potrivit ministrului agriculturii Ion Sula, aceşti producători au efectuat deja investiţii de 4 milioane USD, dintre care 1,6 milioane sunt acordate în calitate dr grant.

Cele şapte grupuri de producători au participat la al treilea apel de granturi, desfăşurat în perioada aprilie – iunie 2015. În total, la acest apel au participat 16 cooperative de întreprinzători agricoli, dintre care Comisia de evaluare şi selecţie a aprobat spre finanţare 14 dosare.

”Datorită vouă, infrastructura post-recoltă din Republica Moldova se va îmbogăţi cu încă şapte frigidere cu capacităţi de păstrare de la 170 până la 1500 tone, în Ialoveni, Căuşeni, două în Edineţ, Cahul, Ungheni şi Hânceşti. Ne bucurăm pentru proiectele care prevăd, în afară de depozitele frigorifice, şi instituirea caselor de ambalare, precum este proiectul Cooperativei din Edineţ, ”ASPECT FRUCT”, a zis Ministrul Agriculturii.

Programul de granturi pentru infrastructura post-recoltă ”Accesul la pieţele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) a fost lansat în 2014, fiind organizate 3 runde de selectare a dosarelor, la care au participat 29 de cooperative de întreprinzători agricoli, acceptate spre finanţare fiind 26 de grupuri din 14 raioane ale ţării. Conform datelor oferite de AIPA, 13 grupuri de producători agricoli deja au primit suportul financiar nerambursabil în valoare de  3,2 mln. USD, imediat ce au venit cu confirmarea contribuţiei proprii în realizarea proiectelor investiţionale.

Următorul apel al Programului de granturi al proiectului MAC-P va fi organizat în toamna anului curent.