Home » Noutăţi. Новости » Polonia introduce TVA 0% la alimente, îngrășăminte și inputuri agricole, gaze naturale
Polonia introduce TVA 0% la alimente, îngrășăminte și inputuri agricole, gaze naturale

Polonia introduce TVA 0% la alimente, îngrășăminte și inputuri agricole, gaze naturale

Distribuie articolul:

Polonia introduce TVA de 0% pentru alimente, îngrășăminte agricole, inputuri agricole și gaze naturale. Măsura fiscală se aplică de la 1 februarie timp de șase luni, până pe 31 iulie 2022.

Seimul Poloniei, a adoptat amendamentul la legea TVA, care prevede o reducere temporară a cotelor de TVA la zero timp de șase luni.

TVA zero la îngrășăminte, în Polonia

Reducerea temporară a TVA se va aplica:

– alimentelor supuse în prezent cotei de TVA de 5% – până la cota de 0%,

– combustibililor, adică pentru motorină, biocomponente constituind combustibili intrinseci, benzină, GPL lichefiat – din cota de 23% la cota 8%

– pentru îngrășăminte, produse de protecție a plantelor, solului și alte mijloace de susținere a producției agricole (cum ar fi: amelioratori de sol, stimulente de creștere și unele medii de cultură) – de la cota de 8% la cota 0%

– pt. gaze naturale – tarife de până la 0%,

– pentru energie electrică și căldură – până la 5%.

Polonia a înregistrat în decembrie 2021 o inflație anuală de 8,6%, cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Ca urmare a creșterii galopante a inflației, puterea de cumpărare a scăzut dramatic. Premierul polonez a anunțat că impactul bugetar al acestor măsuri va fi de circa 4 miliarde de euro.

Cum se va aplica TVA 0% în Polonia

Cota de TVA redusă de la 8% la 0% se va aplica la prețul îngrășămintelor, produselor de protecție a plantelor, dar și a substratului horticol și altor produse care susțin producția agricolă, precum: agenți de îmbunătățire a proprietăților solului, biostimulatori și medii de cultură.

Scăderea la TVA zero se va aplica și alimentelor, în prezent impozitate în Polonia cu 5%. Pe lista produselor alimentare cu TVA 0% se află carnea, inclusiv cea de pește, produsele din carne, produsele lactate, legumele și fructele (inclusiv produsele procesate din acestea), cerealele, produsele din industria morăritului, preparatele din cereale și produsele de panificație, unele băuturi, de exemplu, care conțin cel puțin 20% suc de fructe sau legume, băuturi din lapte și așa-numitele laptele vegetal.

Distribuie articolul: