Home » Noutăţi. Новости » Preţurile grâului şi rapiţei au ajuns la noi recorduri
Preţurile grâului şi rapiţei au ajuns la noi recorduri

Preţurile grâului şi rapiţei au ajuns la noi recorduri

Distribuie articolul:

Luni, preţurile grâului şi rapiţei au ajuns la noi recorduri: 450 euro/tonă, respectiv 850 euro/tonă, dar s-au temperat spre finalul zilei.

După ce vineri, 4 martie, grâul a trecut de pragul de 400 euro/tonă, luni a ajuns în jurul prânzului la 450 euro/tonă, iar apoi s-a termperat, la finalul zilei, bursa EuroNext de la Paris închizându-se cu grâul la preţul de 422,5 euro/tonă, în creştere cu 7,3% faţă de nivelul cu care s-a închis vineri (392 euro/tonă).

Războiul din Ucraina nu a a adus prețuri record însă numai pentru grâu, ci şi rapiţa a atins un nou nivel maxim, de 852,5 euro/tonă, dar s-a închis la 845 de euro/tonă, pentru vânzarea mărfii în luna mai.

Faţă de vineri, preţul a crescut cu 3,4%, însă în comparaţie cu şase luni în urmă este o creştere de 50%, conform datelor EuroNext.

Pe de altă parte, preţul porumbului s-a temperat, după ce vineri ajunsese la un moment dat la 420 euro/tonă (s-a închis la 350 de euro/tonă). Luni nu a depăşit 371 euro/tonă şi s-a închis la 370 euro/tonă, plus 6% faţă de vineri. În comparaţie cu şase luni în urmă, acesta are o creştere de 72%.

Distribuie articolul: