Home » Analitica. Аналитика » Record istoric de struguri de masă exportați din Moldova
Record istoric de struguri de masă exportați din Moldova

Record istoric de struguri de masă exportați din Moldova

Distribuie articolul:
Republica Moldova a exportat un volum record de struguri din recolta 2023 – 𝟖𝟒 𝐦𝐢𝐢 𝐭𝐨𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟕𝟖 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐥𝐚𝐫𝐢 în 32 de țări.
Maximul precedent a fost atins în sezonul de vânzări 2017/18, când au fost exportate 80 mii tone. 
Livrările externe de struguri din recolta din 2022 au fost semnificativ mai modeste – aproximativ 61 de mii de tone. Comparativ cu sezonul precedent, producătorii au reușit să majoreze cantitatea de struguri exportată cu aproximativ 11% și valoarea cu circa 33%.

Vezi și: Tratamente la vița de vie înainte de înflorit

Prețul mediu pentru un kg de struguri exportat a fost de 0,9 dolari, echivalentul a circa 16 lei moldovenești. n același timp, majoritatea strugurilor din recolta de anul trecut au fost exportați între octombrie și decembrie la un preț de peste 1 USD/kg. În 2022, prețul mediu al strugurilor moldoveni exportați a fost de 0,66 USD/kg.
În anul 2023, s-a extins considerabil și geografia exporturilor, efectuându-se livrări în 32 de țări, comparativ cu 23 de țări în anul 2022. În rândul destinațiilor noi se află Suedia, Slovenia, Slovacia, Serbia, Italia, Lituania, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Kârgâzstan, Albania ș.a.
Distribuie articolul: