Home » Noutăţi. Новости » Restanţe record la achitarea subvenţiilor în 2019: datoriile depășesc 600 milioane de lei
Restanţe record la achitarea subvenţiilor în 2019: datoriile depășesc 600 milioane de lei

Restanţe record la achitarea subvenţiilor în 2019: datoriile depășesc 600 milioane de lei

Datorii record la achitarea subvenţiilor. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a acumulat în acest an restanţe faţă de fermieri de peste 600 de milioane de lei. Şi asta în condiţiile în care pentru 2019 bugetul total al fondului este de aproape un miliard de lei. În aceste condiţii, potrivit calculelor conducerii AIPA, fondul de subvenționare trebuie să fie majorat de aproape două ori, pentru a face faţă creşterii cererilor. Subiectul a fost discutat, astăzi, la şedinţa Comisiei agricultură din cadrul Parlamentului.

Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, anul acesta, au fost depuse în jur de 6400 de solicitări pentru subvenţionare, dintre care au fost acoperite cu sume solicitate doar puţin peste 2200 de cereri. Cele mai multe dosare au fost depuse pentru procesarea producţiei şi infrastructura post-recoltare. Ceea ce vizează categorii de producţie, cele mai multe subvenţii au fost solicitate pentru culturile nucifere, semburoase şi semiţoase. Mai mult, potrivit proiectului bugetului de stat pentru 2020, fondul de subvenţionare este planificat la nivelul anului curent, adică în valoare de 950 de milioane de lei.

„Ca să acoperim acele datorii, trebuie să majorăm măcar până la 1,5 miliarde de lei. Solicitarea a fost făcută, ştiu că ministerul Agriculturii duce discuţii cu ministerul Finanţelor pentru identificarea acestor surse”, a spus directorul AIPA, Vadim Curmei.

Fostul ministru al Agriculturii, care în prezent este deputat şi membru al Comisiei parlamentare de profil, Nicolae Ciubuc susţine că datele privind datoriile fondului de subvenţionare sînt alarmante.

„Există un risc enorm pentru anul viitor în condiţiile în care avem o sumă destul de mare, aş putea folosi termenul „fără precedent”, să nu putem acoperi volumele. Dacă să comparăm cu anul trecut, într-adevăr, va fi o sumă dublă a solicitărilor”, a spus Nicolae Ciubuc.

Și deputatul Alexandru Slusari cere majorarea Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul 2020:

„Am avut suma de 900 de milioane începînd cu anul 2016 și trei ani ea a rămas constantă, dar măsurile tot se schimbau, procentele tot creșteau. Dacă nu va fi majorat substanțial Fondul de subvenționare, pe de altă parte, să nu fie îmbunătățit serios managementul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, agricultorii se vor confrunta cu lipsa mijloacelor financiare din partea statului și asta o să fie un dezastru”, a spus Alexandru Slusari.

Ca urmare audierilor, membrii Comisiei parlamentare au decis ca săptămâna viitoare subiectul va fi discutat cu noul ministru al Agriculturii, Ion Perju, pentru a găsi soluţii.

„Săptămîna viitoare, o să avem şedinţa cu ministrul Agriculturii ca să vedem o claritate pe politicii în domeniul agricol pentru că este necesar la ziua de astăzi să facem o corectare în măsurile de subvenţionare”, a spus preşedintele Comisiei agricultură, Radu Mudreac.

Cererile de subvenţionare sunt acceptate de la 1 februarie pînă la data de 31 octombrie a fiecărui an.