Home » Noutăţi. Новости » Roada de cireșe din 2023, în scădere față de anul trecut. Fructele costă mai scump, dar sunt mai mășcate
Roada de cireșe din 2023, în scădere față de anul trecut. Fructele costă mai scump, dar sunt mai mășcate

Roada de cireșe din 2023, în scădere față de anul trecut. Fructele costă mai scump, dar sunt mai mășcate

Distribuie articolul:

În acest an, consumatorii din R. Moldova vor procura cireșe la preț mai mare decât anul trecut. Însă calitatea fructelor va fi mai bună. Experții de la East Fruit constată că din cauza condițiilor climatice și a polenizării eșuate, în acest sezon, volumul roadei la nivel de țară va fi mai mic decât anul trecut când s-au strâns 17 mii de tone de cireșe. Dar calibrul mare al fructelor va genera prețuri de 21 de lei per kg pentru fructele mici și până la 28 de lei pentru fructele mari.

Roada de cireșe, în scădere: Perioada ploioasă și polenizarea eșuată, printre cauze

În 2023, din cauza vremii răcoroase și vântoase, precum și a precipitațiilor din perioada de polenizare, recolta de cireșe va fi mai mică decât cea de anul trecut, când au fost recoltate 17 mii de tone. Cu toate acestea, experții cred recolta totală nu va fi mai mică decât media ultimilor cinci ani, care se apropie de 12 mii de tone.

De asemenea, din cauza deficitului tot mai mare de forță de muncă și a creșterii treptate a salariilor lucrătorilor sezonieri, va fi problematic procesul de recoltă. De exemplu, anul trecut, aproximativ 10-15% din recolta de cireșe, în special în livezile vechi, a rămas pe pomi. În acest an se estimează că o parte din recoltă și anume, fructele de calibru mic, la fel ar putea rămâne în livezi.

Oferta pe piața externă, avantajoasă. Crește calitatea fructelor

Pe piața moldovenească a cireșelor se constată în luna iunie o diferențiere mare a prețurilor pentru fructele mici și pentru cele de calibru mai mare. Mai exact, prețul cu ridicata pentru primele ajunge în medie la 20 de lei/kg, dar loturile individuale pot fi vândute cu 20-25% mai ieftin. De altă parte, prețurile cu ridicata pentru cireșele mari sunt mai stabile – aproape de 27-28 de lei/kg, ceea ce este cu 15-30% mai mult decât prețurile pentru cireșile mărunte.

Experții spun că în ultimii ani, calitatea cireșelor de pe piața moldovenească a crescut. La sfârșitul lunii iunie, în piețele din orașe se găsesc semnificativ mai multe cireșe dulci mari, de circa 26-30 mm, decât cireșe mici.

O problemă constată de experți se constată la etapa de post-recoltă. Fermierii moldoveni nu dispun de echipamente pentru prerăcirea cireșelor, precum și pentru sortarea acestora. În pofida problemei de păstrare a fructelor, experții spun că producătorii din Moldova ar urma să utilizeze în totalitate sau în mare parte întregul contingent european pentru exportul de cireșe dulci fără taxe vamale pentru sezonul curent, stabilit la trei mii de tone.

În Moldova sunt aproximativ 5.200 de hectare de livezi cu cireși.

Acum, producătorii din Moldova exportă produsele de calitate în Germania, Belgia și Franța în cantități relativ mici, dar, după cum susțin comercianții, la un preț foarte bun. Analiștii mai menționează că odată cu recoltare soiurilor târzii de cireșe dulci în țar, ar putea crește oferta în România, precum și în regiunile vestice ale Ucrainei și în țările CSI. Cu toate acestea exportul din acest an vor fi mai mici decât în 2022, când cantitățile au depășit 13 mii de tone.

Distribuie articolul: