Home » Noutăţi. Новости » Rusia, România şi Ucriana prăbuşesc preţul mondial al grâului
Rusia, România şi Ucriana prăbuşesc preţul mondial al grâului

Rusia, România şi Ucriana prăbuşesc preţul mondial al grâului

Distribuie articolul:

Preţul grâului exportat de Rusia şi-a reluat declinul săptămâna trecută, datorită recoltelor mari din regiunea Mării Negre, anunţate de România şi Ucraina, arată datele Institutului de studii agricole Ikar, transmite Bloomberg.

Preţul grâului ce urmează să fie încărcat în porturile Mării Negre a scăzut vineri cu 1,8% faţă de săptămâna precedentă, la 162 de dolari pe tonă, a anunţat Dmitry Rylko, director general al Ikar. Preţurile nu s-au modificat în săptămâna ce s-a încheiat în 15 iulie, după ce, în precedentele patru săptămâni, au înregistrat scăderi.

„Preţurile sunt în coborâre în urma recoltelor semnificative din Rusia, Ucraina şi România”, a explicat Rylko. Rusia şi România ar urma să înregistreze recolte record, în timp ce Ucraina este aşteptată să anunţe al treilea cel mai ridicat nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, arată datele Departamentului Agriculturii din SUA.

„Ucraina, România şi Rusia au toate o producţie colosală de grâu, pe care trebuie să o vîndă. În mod regulat, Rusia apare câştigătoare a licitaţiilor din Egipt, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, deoarece preţul lor este mai scăzut”, a declarat Rylko.

Preţul grâului din Ucraina a scăzut săptămâna trecută cu 2,7%, la 160,5 dolari pe tonă, susţin analiştii de la UkrAgroConsult.

Luni, la bursa de la Chicago, cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna septembrie au crescut cu 3,75%, până la 4,29 dolari per bushel.

Sursă: Agerpres

Distribuie articolul: