Home » Noutăţi. Новости » Scad suprafețele livezilor de măr și prun. Ce se plantează în loc?
Scad suprafețele livezilor de măr și prun. Ce se plantează în loc?

Scad suprafețele livezilor de măr și prun. Ce se plantează în loc?

Distribuie articolul:

În ultimii ani se atestă o descreștere a suprafețelor de livezi pe rod, dar se plantează preponderent livezi superintensive care asigură recolte înalte de pe suprafețe reduse, a declarat Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, în cadrul Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”.

Astfel, suprafața livezilor de măr s-a redus cu 11,4% și este de circa 45.300 de hectare, de prun – cu 15,3% și este de 19.400 ha, de piersic – cu 23,6%, până la 4.900 ha.

Totodată, se înregistrează extinderea suprafețelor de livezi de fructe solicitate pe piețele de export.

Astfel, suprafața livezilor de cais a crescut cu 44%, urcând la 4.900 de hectare, de cireș – cu 19,4%, fiind de 4.300 ha. Și suprafața livezilor de vișin a crescut cu 14,7%, ajungând la 3.900 ha.

În acest context, șeful Moldova Fruct a menționat că există multiple oportunități pe piețele de export pentru fructele produse în Moldova, dar este necesară cooperarea pentru a depăși problemele majore cu care se confruntă agricultorii.

Printre provocările enumerate de horticultorii ce au participat la Conferința Națională „Businessul Fructelor în Republica Moldova” sunt lipsa de soiuri solicitate pe piața externă, necorespunderea parametrilor de calitate și inofensivitate solicitați de importatori, lipsa serviciilor de asigurare a riscurilor de export, oferta extrem de fragmentată etc.

Distribuie articolul: