Home » Analitica. Аналитика » Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului
Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

Piața internaţională a cerealelor s-a confruntat cu multe incertitudini şi a fost puternic afectată de unele măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus. S-au înregistrat fluctuații ale prețurilor cerealelor din cauza restricțiilor și a deteriorării așteptărilor pieței. În mod similar cu efectele ulterioare crizei din 2008-2009, perspectiva privind câștigurile și profiturile în 2020 este foarte modestă. Din nou, fermierii vor fi cei care vor „încasa” la maxim efectele negative ale deteriorării pieţei cerealelor.

Pandemia Covid-19 a provocat întreruperi în lanțul alimentar global, în special pentru unele produse procesate, dar nu a fost afectată producţia de cereale şi oleaginoase. Atât culturile semănate în toamnă, cât şi cele de primăvară şi-au urmat cursul normal. În schimb a fost puternic afectată cererea pentru o serie de produse alimentare şi au fost perturbări în lanțurile de logistică și transport.

Dar condiţiile meteorologice au afectat producţia şi calitatea recoltei. Se apreciază că au fost compromise culturile de cereale de toamnă de pe o suprafaţă de cca. un milion de hectare în România şi cca. 400-550mii hectare în Ucraina. De asemenea, în Franța și Germania, cei doi exportatori de top ai UE, seceta a redus puternic randamentul la grâu şi, cel mai probabil, producția și exportul lor de grâu ar putea scădea. USDA se aşteaptă ca exporturile UE de grâu să fie sub media ultimilor cinci ani și cu 6,5 milioane tone mai mic decât anul trecut.

Aşteptări mari – preţuri mici

Toate aceste proiecții contrastează cu scăderea progresivă a prețurilor grâului din ultimile săptămâni şi care se poate explica prin prognoza USDA de creştere a stocurilor de cereale și prin scăderea cererii pentru a evita blocarea capacităţilor de depozitare. O presiune în plus asupra cererii internaţionale de grâu o au şi stocurile mari de grâu din vechea recoltă ale SUA.

În ultimile două din cele trei sezoane anterioare, preţurile grâului au început să crească în august-septembrie, doar în 2018 prețurile grâului s-au consolidat considerabil încă din iulie.

În acest sezon este de aşteptat ca prețurile la grâu să crescă mai devreme decât de obicei, adică imediat după jumătatea lunii iulie.

O posibilă reluare a restricțiilor Rusiei pentru exportul de grâu este, de asemenea, luată în considerare. Furnizorii au propria lor experiență în reglementarea pieței grâului şi realizează că oprirea aprovizionării cu grâu din orice regiune ar putea fi completată de către alți furnizori, dacă există ofertă suficientă.

Porumb mai mult – preţ mai mic

Scăderea prețurilor petrolului și a producției de etanol a condus şi la reducerea cererii de furaje, respectiv de porumb. Ca urmare, prețurile la termen sunt mai mari sau apropiate de nivelurile anului trecut, dar acum porumbul este mai ieftin cu 15-20%. Piața porumbului este acum una dintre cele mai competitive piețe internaţionale şi nu este exclus ca prețurile porumbului să continue să scadă.

Producția și exportul de porumb din regiunea Mării Negre pentru sezonul viitor este de aşteptat să rămână la același nivel ca în sezonul trecut, chiar dacă producția și exportul de porumb din UE vor scădea, cel mai probabil. Comisia Europeană prognozează o scădere a importului UE de porumb, în timp ce USDA a crescut prognoza privind importul de porumb în UE, deoarece USDA se așteaptă la o creștere a producției de carne de porc și o scădere a consumului de grâu furajer. Totuşi, diferența dintre cifrele prognozate de USDA și cele ale Comisiei Europene este de aproximativ 6,5 milioane tone.