Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” („spălare”), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.
Ploile şi temperaturilor scăzute de la finalul lunii mai şi începutul lunii iunie au oprit dezvoltarea culturilor şi au dus la amânarea recoltării. Există deja ştiri despre ieşirea din unele contract pentru grâu furajer cu 199-200 USD/t, FOB Ucraina şi un altul cu 202-202,50 USD/t FOB CVB. De asemenea, unii comercianți au vândut volume fizice pe piețele de destinație, cum ar fi Asia, considerând că au asigurat deja oferta la origine şi ulterior au aflat că sursa nu are suficient grâu pentru a onora contractul.
Oferta redusă de grâu din piaţă de datorează şi evoluţiei de anul trecut a preţului, Acum mulţi fermieri au optat să amâne vânzarea, aceştia preferând să depoziteze grâul în aşteptarea unui preţ mai bun.
Oferta limitată a redus diferenţa de preţ dintre grâul furajer şi cel de panificaţie. Aceasta în condiţiile în care se prognozează că în 2020, producția globală de grâu va stabili un nou record, de peste 770 milioane tone. Creşteri ale producţiei de grâu se preconizează pentru majoritatea țărilor exportatoare, cu excepția statelor UE și a Ucrainei.
România rămâne al doilea mare exportator de grâu către destinații non-UE
Conform datelor Comisiei Europene, în sezonul 2019/2020, exporturile de grâu ale României către destinațiile non-UE au fost cu 42% mai mari față de aceeași perioadă din sezonul 2018/2019.
Principalul motiv al creșterii exporturilor României către destinațiile din afara UE a fost cererea scăzută din partea țărilor UE, pe fondul revenirii producţiei europene de grâu în 2019. Principalele destinații de export ale grâului românesc, în afara UE, au fost Egipt, Iordania, Sudan, Filipine și Thailanda.
În cadrul Uniunii Europene, România rămâne al doilea mare exportator de grâu către state non-UE, după Franţa, cu o pondere de 16% din totalul exporturilor europene.
Egiptul a cumpărat grâu din Rusia
La ultima licitaţie (7 iulie 2020), Egiptul a cumpărat 230 mii tone de grâu din Rusia cu livrarea în perioada 8-18 august 2020, la un preț mediu de 218,80 USD/t C&F.
Anterior, în 18 iunie 2020, Egiptul a achiziționat 240 mii tone de grâu din România, Ucraina și Rusia la un preț mediu de 218,40 USD/t C&F şi livrare în perioada 25 iulie – 5 august 2020.