Home » Noutăţi. Новости » SUA oferă 21 mln dolari pentru agricultura din Republica Moldova
SUA oferă 21 mln dolari pentru agricultura din Republica Moldova

SUA oferă 21 mln dolari pentru agricultura din Republica Moldova

Distribuie articolul:

Guvernul Statelor Unite ale Americii a alocat 21 de milioane de dolari, pe un termen de cinci ani, Republicii Moldova, în cadrul proiectului USAID în sectorul agricol. Scopul este stimularea transformării agriculturii cu valoare înaltă într-un catalizator al creşterii economice şi a nivelului de trai în mediul rural din Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a remarcat că exporturile moldoveneşti pe piaţa UE sunt în ascensiune, iar noul proiect va ajuta fermierii să se conformeze la standardele europene. „Producătorii agricoli trebuie să sporească calitatea produselor, să adopte soiuri noi, să asigure stabilitatea livrărilor şi siguranţa alimentară. Adiţional, va fi evaluat potenţialul de export pentru noi produse agricole cu valoare adăugată înaltă, cum ar fi pomuşoarele şi mierea”, a spus James Pettit.

Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat importanţa sectorului agroindustrial pentru economia Republicii Moldova, dat fiind că acesta asigură securitatea alimentară a ţării şi constituie o ramură tradiţională, unde activează o bună parte din populaţie. Şeful Executivului s-a arătat încrezător că Moldova se va afirma pe harta europeană ca o ţară cu un sector agroindustrial bine dezvoltat.

Pe parcursul a 25 de ani, Statele Unite ale Americii au acordat asistenţă ţării noastre în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari SUA şi numai în anul trecut acest ajutor s-a ridicat la circa 45 milioane de dolari SUA.

Proiectul Agricultură Performantă în Moldova are o durată de 5 ani, iar printre priorităţile acestuia se numără asistarea producătorilor agricoli în comercializarea şi exportul de produse agricole de valoare adăugată înaltă, adoptarea tehnologiilor avansate de producere şi post-recoltare, dar şi îmbunătîţirea calităţii serviciilor oferite de asociaţiile de producători agricoli membrilor lor.

Distribuie articolul: