Home » Eveniment. События » Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură pentru anul 2021 în vigoare
Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură pentru anul 2021 în vigoare

Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură pentru anul 2021 în vigoare

Distribuie articolul:

Cota de subvenționare a primelor de asigurare calculate pentru contractele de asigurare în agricultură încheiate în anul 2021 se stabilește în mărime de 70% din valoarea primei de asigurare.

În Monitorul Oficial din 12 februarie curent a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare și Mediului nr. 21 din 4 februarie 2021 cu privire la cota de subvenționare a primelor de asigurare calculate pentru contractele de asigurare încheiate în anul 2021.

Conform Raportului Agenției de Intervenției și Plăți pentru Agricultură nr. 54/11 din 20 ianuarie 2021, în anul 2020 valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată a constituit suma de 7,6 mil. lei, ceea ce reprezintă 0,63% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

La 16 ianuarie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură, care prevede că cota subvenției se va stabili în baza primelor de asigurare calculate conform condițiilor speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și va constitui 70% din valoarea acestora, dacă valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizată spre plată în anul anterior încheierii contractului de asigurare constituia până la 6% din mărimea Fondului.

Suma asigurată în cazul recoltei culturii agricole reprezintă produsul dintre volumul recoltei medii prognozate la hectar și prețul anticipat de comercializare a recoltei, dacă părțile nu convin asupra unui nivel mai mic al sumei asigurate. Recolta medie prognozată la hectar se calculează ca producția medie a culturii agricole ce urmează a fi asigurată, obținută de către producătorul agricol în 3 din ultimii 5 ani, cu excluderea anului în care s-a obținut cea mai mare recoltă și a anului în care s-a obținut cea mai mică recoltă.

În același timp, la cererea asiguratorului, a asiguratului sau a AIPA, părțile recalculează recolta prognozată dacă, din cauza unor factori, alții decât cei împotriva cărora s-a asigurat, se constată că recolta fie va fi mai mică de 75% din cea prognozată, fie va fi mai mare cu peste 50% din cea prognozată.

Distribuie articolul: