Home » Noutăţi. Новости » Sute de agricultori care au avut de suferit în urma îngheţurilor sunt în prag de faliment
Sute de agricultori care au avut de suferit în urma îngheţurilor sunt în prag de faliment

Sute de agricultori care au avut de suferit în urma îngheţurilor sunt în prag de faliment

Producătorii agricoli cer autorităților să identifice cât mai urgent posibilități de susținere a agricultorilor care au avut de suferit în urma înghețurilor de la sfârșitul lunii aprilie, curent. În acest context, asociațiile reprezentative ale producătorilor agricoli din țară au semnat o scrisoare adresată prim-ministrului în care vin cu o serie de propuneri pentru soluționarea problemei.

În cadrul unei conferințe de presă, organizate joi, 19 mai, 2016, reprezentanții a patru asociații reprezentative de producători agricoli (Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Federația Națională a Agricultorilor din Moldova ”AGROinform”, Uniunea Republicana a Asociațiilor Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect” și Federația Națională a Fermierilor din Moldova) au făcut publice cifrele alarmante ale pierderilor, suportate de către agricultori în urma înghețurilor din data de 26-27 aprilie, exprimându-și totodată, îngrijorarea față de lipsa de reacție din partea autorităților statului față de calamitățile naturale care au periclitat o bună parte din roada din acest an.

”Cel mai mult au avut de suferit agricultorii din raioanele de nord ale țării, mai cu seamă – cei din raionul Briceni, urmat de raioanele Edineț, Rîșcani, Ocnița, Dondușeni, dar și unele gospodării din raioanele Soroca, Glodeni, Sângerei, ș.a. În urma înghețurilor în raionul Briceni, de exemplu, roada de mere a fost compromisă în proporție de 90%. Nu vedem încă poziția autorităților față de acești cetățeni ai Republicii Moldova. Este un pericol să fie faliment în masă, pentru că acești agenți economici sunt principalii angajatori din raioane. Este un lanț întreg care va fi afectat. Lucrul acesta o să se răsfrângă pe muți ani înainte dacă nu sunt luate măsurile necesare”, a declarat Iurie Fala, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”.

Cifrele pierderilor suportate de către agricultori sunt cu adevărat catastrofale. ”După calculele noastre, putem spune cu certitudine că peste 7000 de hectare de culturi agricole au fost afectate. Dintre acestea, 2/3 le constituie livezile. Este o catastrofă pentru pomicultori. Mai ales în contextul în care, din 2014 și până în prezent acești producători agricoli se confruntă cu situații de șoc. Începând cu embargoul, restanțe mari la plata compensațiilor și a subvențiilor, înghețurile de toamnă în 2014, etc. Mai mult, avem o scrisoare din partea autorităților locale – primarii din 23 de sate s-au adresat către Guvern și Parlament atenționând că în lipsa susținerii din partea statului, acești agenți economici vor falimenta.

Valoric am auzit de pierderi de 30-40 de milioane de lei, urmează să fie precizate, dar cred că putem vorbi de sute de milioane de lei pierderi pentru agenții economici”, a declarat președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

În situația care s-a creat, este necesar ca autoritățile să fie mai receptive față de nevoile fermierilor. „Sunt sigur că sunt deputați care nici nu știu că au înghețat livezile, nu au fost organizate deplasări în raioane, ca să fie apreciată starea de lucruri la fața locului. Nu sunt deloc optimist și nu cred că vor fi contabilizate aceste pierderi, care nu vor fi acoperite anul acesta”, a menționat Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

”Am primit o avalanșă de sunete, interpelări din partea agricultorilor, care își spuneau păsul și întrebau care ar fi soluția în situația în care s-au pomenit. Noi am luat act de toate pierderile pe care le-au suportat agricultorii, implicit membrii AGROinform și pe data de 5 mai am venit cu o analiză preliminară a consecințelor pierderilor. Pe atunci cifrele deja arătau că avem 3393 hectare de plantații multianuale afectate de înghețuri în raionul Briceni. În raionul Edineț – peste 1000 ha. Adevărul este că au fost afectate nu doar plantațiile multianuale, dar și culturile de câmp – floarea soarelui, cartof, soia. Inițial, la începutul anului perspectivele erau destul de optimiste și părea că vom avea o roadă bună. Însă am avut înghețuri, am avut secetă, recent, am avut grindină. Nu știm ce va mai urma, important este ca acum să ne gândim cum putem înlătura consecințele care, de fapt, vor fi resimțite în toată amploarea la toamnă – atât de către producătorii care au fost afectați, cât și de către consumatori. Dacă e să ne punem în situația acelor agricultori care au pierdut sută la sută din recolta pe care contau, iar acum acele livezi care au fost afectate oricum necesită îngrijire, pentru ca să rodească în 2017, atunci apare întrebarea: din ce surse? În acest context, noi, reprezentanții a patru organizații de producători agricoli, bazându-ne pe acele scrisori venite din partea agricultorilor, dar și a primarilor din satele din nordul țării, bazându-ne de analizele și estimările pe care le-am efectuat, pe discuțiile pe care le-am avut în teritoriu, am elaborat o scrisoare adresată prim-ministrului, în care descriem problema și toată gravitatea ei. Mai mult, venim și cu propuneri de soluționare a acesteia. Noi sperăm că aceste măsuri vor fi aprobate și aplicate”, a subliniat vice-directorul AGROinform, Iurie Hurmuzachi.

Astfel, din numele tuturor membrilor Asociațiilor de producători agricoli, reprezentanții acestora au anunțat că cer implicarea urgentă a autorităților responsabile ale statului în identificarea și implementarea următoarelor măsuri:

  1. Achitarea prioritară a restanțelor la subvențiile pentru anul 2015 producătorilor din raionale afectate;
  2. Achitarea datoriilor formate în anul 2014 la sprijinul financiar pentru producătorii de fructe cauzat de pierderile de pe urma embargoului rusesc;
  3. Simplificarea în comun cu Camera de Comerț și Industrie a procesului de eliberare pentru producătorii afectați de calamități naturale a certificatelor care atestă evenimentul de forță majoră în conformitate cu regulamentul acesteia din 21 decembrie 2004;
  4. Identificarea surselor financiare pentru compensarea parțială a pierderilor, inclusiv prin apelarea la donatori pentru acordarea ajutorului financiar întreprinderilor agricole afectate;
  5. Elaborarea și aprobarea cadrului legal pentru a facilita asigurările în agricultură și a legii privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură.

”Riscul falimentării în masă a producătorilor de fructe din raioanele afectate și în deosebi din raionul Briceni, fără intervenția imediată a autorităților statului este unul iminent” – se mai arată în scrisoarea adresată de reprezentanții producătorilor agricoli către autorități.