Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele de animale. UE le acordă compensații financiare

UE a aprobat o schemă de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpără ferme olandeze și a reduce emisiile de azot, relatează Euronews.

Peste 750 de fermieri olandezi au semnat pentru un program guvernamental de răscumpărare.

Această inițiativa face parte din eforturile Țărilor de Jos de a reduce drastic emisiile de azot, o sursă importantă fiind reprezentată de fermele de creștere a animalelor.

Fermierii din Țările de Jos au organizat proteste cu privire la obiectivele de reducere a emisiilor începând din octombrie 2019.

Aproape 1,5 miliarde de euro au fost alocate la începutul acestui an pentru a despăgubi fermierii care închid în mod voluntar fermele situate în apropierea rezervațiilor naturale. Se așteaptă că aproximativ 3.000 de ferme să fie eligibile.

Coaliția guvernamentală demisionară de la Amsterdam dorește să reducă emisiile, predominant de oxid de azot și amoniac, cu 50% la nivel național până în 2030.

De ce dorește Olanda să închidă ferme?

În ciuda dimensiunilor sale reduse, Olanda este al doilea exportator mondial de produse agricole că valoare, după SUA.

Potrivit biroului național de statistică, exporturile agricole olandeze au fost în valoare de 122,3 miliarde de euro anul trecut.

Agricultură intensivă a făcut că această mică națiune să aibă niveluri de oxizi de azot mai ridicate decât permit reglementările UE. Aceste emisii agravează schimbările climatice și pot dauna biodiversității.

În ultimii ani, propunerile guvernamentale de reducere a emisiilor de azot au inclus reducerea numărului de animale cu o treime.

În luna mai, țară a primit confirmarea din partea Comisiei Europene că aceste planuri sunt permise în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat.

„Schemele vor îmbunătăți condițiile de mediu în zonele respective și vor promova o producție mai durabilă și mai ecologică în sectorul zootehnic, fără a denatura în mod nejustificat concurență”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, însărcinat cu politică în domeniul concurenței.

Ce părere au fermierii?

Organizațiile fermierilor consideră că planurile guvernamentale trebuie „proiectate în așa fel încât să ofere cu adevărat fermierilor care opresc voluntar oportunitatea de a-și pune capăt afacerii în mod corespunzător”. Organizația LTO a cerut, de asemenea, „scheme de tranziție” care să permită fermierilor să reducă emisiile de azot folosind diverse metode tehnice sau trecerea la alte activități agricole.

În ultimii ani, fermierii olandezi au organizat mai multe demonstrații, blocând autostrăzi și depozite ale unor supermarketuri pentru a protesta împotriva reformelor pe care le consideră o amenințare la adresa modului lor de viață. Demonstrațiile s-au extins și în Belgia, unde în octombrie sute de fermieri au blocat cu tractoarele centrul orașului Bruxelles pentru a protesta împotriva planurilor de reducere a poluării cu azot.

About Eduard Robu

Check Also

Regimul de licențiere la importul de grâu, porumb și floarea-soarelui va fi prelungit până la 30 iunie 2025

Importul de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova rămâne condiționat de licență până la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *