Home » Noutăţi. Новости » Topul celor mai mari producători de vin din lume
Topul celor mai mari producători de vin din lume

Topul celor mai mari producători de vin din lume

Distribuie articolul:

Republica Moldova se clasează pe locul 20 în topul celor mai mari producători de vin din lume, potrivit datelor preliminare publicate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). În 2017 țara noastră va produce 1,8 milioane de hectolitri, cu 20% mai mult față de 2016. 

en-communiqu-depresse-octobre-2017.pdf

În același timp, OIV menționează că producția mondială de vin va scădea cu 8,2% în 2017, până la 246,7 milioane hectolitri, cel mai redus nivel înregistrat după 1961.

Astfel Moldova, Portugalia, România, Ungaria şi Austria sînt singurele ţări din Europa a căror producţie de vin va crește comparativ cu 2016.

OIV subliniază că scăderea producţiei mondiale de vin a fost cauzată de condiţiile meteo nefavorabile cu care s-au confruntat principale trei ţări producătoare din Europa, Italia, Franţa şi Spania. Conform estimărilor OIV, producţia Italiei va scădea cu 23%, până la 39,3 milioane hectolitri, în timp ce producţia Franţei se va reduce cu 19%, până la 36,7 milioane hectolitri, iar cea a Spaniei – cu 15%, până la 33,5 milioane hectolitri.

În schimb, producţia de vin a României înregistrează o creștere cu 64% comparativ cu 2016, de la 3,3 până la 5,3 milioane hectolitri, ceea ce o plasează pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali.

Cea mai mare creştere procentuală a fost înregistrată în Brazilia, unde producţia de vin a crescut cu 169%, până la 3,4 milioane hectolitri.

Aceste cifre preliminare nu includ însă şi date cu privire la China, care este al şaptelea producător mondial, în cazul căreia OIV estimează că producţia a rămas stabilă comparativ cu cea de 11,4 milioane hectolitri înregistrată anul trecut.

Distribuie articolul: