Home » Noutăţi. Новости » UE va susține cultivarea culturilor proteice
UE va susține cultivarea culturilor proteice

UE va susține cultivarea culturilor proteice

Distribuie articolul:

Comisia Europeană a anunțat, că vrea să reevalueze sprijinul cuplat acordat fermierilor europeni pentru culturile proteice: soia, fasole, mazăre, etc.

Sprijinul direct acordat agricultorilor va fi mărit substanțial, încât să-i stimuleze pe aceștia să cultive aceste plante și să aibă loc o creștere a producției. La moment, producția europeană de plante proteaginoase nu este suficientă pentru îndestularea pieții interne.

Comisia Europeană dorește evaluarea eficacității sprijinului cuplat voluntar din sectorul vegetal, legând sprijinul direct al agricultorilor la producția de proteaginoase cu scopul stimulării acestor culturi agricole, anunță un comunicat transmis de Comisia Europeană.

Comisia Europeană solicită experților și părților interesate opiniile lor cu privire la situația actuală a sectorului proteinelor vegetale din UE, prima fază a posibilei dezvoltări a unui plan european privind proteinele. Proteinele vegetale sunt o componentă esențială a hranei pentru animale (ca sursă de aminoacizi pentru efectivele de animale), precum și consumate pe scară largă de oameni.

Producția europeană de plante proteaginoase nu este suficientă pentru acoperirea cererii, cauzată în parte de condițiile agroclimatice din Europa, care nu favorizează cultivarea pe scară largă a culturilor bogate în proteine, cum ar fi soia. Soia poate intra pe piața UE fără tarife, ceea ce reduce, de asemenea, atractivitatea și rentabilitatea producției locale. În mare parte, soia cultivată în afara UE este modificată genetic, dar cererea europeană pentru alimente și hrană nemedicinoasă rămâne ridicată, existând o nevoie tot mai mare de stimulare a producției locale.

Având în vedere acest lucru și având în vedere o posibilă viitoare strategie de dezvoltare a culturilor de proteaginoase în Europa, Comisia dorește să stabilească stadiul actual al culturilor proteice din UE.

Consultarea cu părțile interesate va fi probabil urmată de consultări directe cu statele membre ale UE și cu părțile interesate din industrie, cum ar fi sindicatele agricultorilor sau asociațiile de producători. O serie de ateliere tematice pentru a dezbate în continuare acțiunile necesare pentru a sprijini producția de proteine din plante la nivelul UE este, de asemenea, de așteptat să fie organizată, analizând aspecte precum cercetarea și inovarea, beneficiile pentru mediu sau problemele legate de lanțul de aprovizionare.

Distribuie articolul: