Home » Produse BASF » Utilizînd Systiva® am obţinut un adaos de 50 la sută la recolta de orz
Utilizînd Systiva® am obţinut un adaos de 50 la sută la recolta de orz

Utilizînd Systiva® am obţinut un adaos de 50 la sută la recolta de orz

Distribuie articolul:

Interviu cu Marcel Bucătaru, manager culturi de cîmp, Biroul de consultare BASF în Republica Moldova

O bună parte a terenurilor agricole din Republica Moldova sînt semănate cu orz. Ca şi în cazul oricărei culturi, tehnologia de cultivare reprezintă pilonul de bază al succesului. În anul curent, compania BASF a lansat Systiva®, un produs inovativ pentru protecţia orzului. Care sunt caracteristicile de bază ale acestui fungicid?

Systiva® – este primul fungicid din lume împotriva bolilor foliare la orz, care este utilizat prin metoda tratării seminţelor. El este utilizat ca un tratant obişnuit, însă Systiva® este un produs absolut nou. Systiva® este primul fungicid din lume, pentru utilizarea căruia nu este necesar un pulverizator.

orz6

Care sînt particularităţile utilizării Systiva®?

Systiva® asigură un control îndelungat şi complex al bolilor foliare, la fel ca şi fungicidul foliar tradiţional, însă începe să acţioneze mult mai devreme – imediat după încolţirea seminţelor şi pînă aproape de apariţia frunzei stindard.

Pătarea reticulară şi arsura frunzelor orzului sunt cele mai răspîndite boli foliare ale orzului. Întrucît la utilizarea Systiva® riscul de infectare cu boli se reduce la minimum din momentul încolţirii seminţelor, probabilitatea îmbolnăvirii de arsura frunzelor se reduce cu 72%, iar cu pătarea reticulară – cu 87%.

orz2

Foto 18 mai 2016. Orzul tratat cu Systiva® (1 l/t) şi Kinto® Duo (2,5 l/t) nu este afectat de boli

Roada de orz obţinută este cu 15-20 la sută mai mare dacă utilizăm Systiva®, comparativ cu  tehnologia standard. Folosind Systiva® obţinem un sistem radicular mult mai dezvoltat, ceea ce este o premisă pentru obţinerea unor semănături uniforme, plantele asimilează mult mai bine substanţele nutritive din sol, iar procesele fiziologice sînt mai optimizate. Ca rezultat, obţinem în final şi o recoltă mai înaltă.

Systiva®, deoarece se aplică prin tratarea seminţelor, asigură nu numai protecţia împotriva bolilor foliare, ci şi împotriva infecţiilor de origine seminceră şi a solului: sfîşierea frunzelor orzului (Pyrenophora graminea), mucegaiul de zăpadă (Microdochium nivale), fuzarioza (Fusarium spp.), precum şi tăciunele zburător al orzului (Ustilago nuda).

orz3

Foto 18 mai 2016. Orzul tratat cu Sistiva® (1 l/t) şi Kinto® Duo (2,5 l/t) nu este afectat de boli şi are o dezvoltare excelentă

Însă pentru a obţine un efect mai bun al controlului asupra acestor boli, se recomandă utilizarea tratantului-partener: Kinto® Duo sau Insure® Perform.

Aveţi deja şi unele rezultate privind utilizarea Systiva®?

O dată cu lansarea acestui produs pe piaţă, am făcut şi un lot demonstrativ pe terenurile AgroCentru BASF din comuna Tohatin. Am semănat 40 de ha cu orz de primăvară. Pe jumătate de suprafaţă seminţele au fost tratate cu Systiva® şi Kinto® Duo, iar cealaltă – nu. În afară de aceasta, am efectuat o fertilizare cu uree la sfîrşitul fazei de înfrăţire.

Diferenţa a fost impresionantă. Pe suprafaţa prelucrată recolta a fost de 45 q/ha, iar de pe cea neprelucrată – 30 q la ha. Adică am avut un adaos de 50 la sută.

orz4

Foto 17 iunie 2016.

Vreau să menţionez, orzul de primăvară a fost semănat pe un teren care anterior nu fusese prelucrat 10 ani. Scopul nostru nici nu a fost de a obţine o roadă maximă, ci de a vedea pe viu efectul utilizării Systiva®.

Adică putem obţine recolte mult mai înalte?

Evident. În cadrul Agrocentru BASF noi doar testăm eficienţa produselor de uz fitosanitar în condiţiile centrului Republicii Moldova. Agricultorii care efectuează mai multe fertilizări şi aplică şi îngrăşăminte foliare vor obţine rezultate mai înalte.

În general, anul 2016 a fost un an prielnic pentru culturile de prima grupă. Din luna aprilie pînă la sfîrşitul lunii mai au căzut 180 mm precipitaţii. Vorbesc de centrul Republicii Moldova. Am avut un an în care trebuia să obţinem roade mai mari, deoarece au existat toate premisele.

Deoarece am avut destule ploi, bolile au avut o mare răspîndire. Spre exemplu, în cazul cîmpului demonstrativ de la Tohatin, bolile au afectat serios sistemul foliar al orzului de pe lotul netratat.

Astfel, în anul curent, protecţia adecvată a cerealelor a făcut o mare diferenţă între recoltele obţinute de fermieri. Respectiv, aceasta a influenţat şi profiturile obţinute.

orz5

Foto 17 iunie 2016

Dar nu în fiecare an se întîmplă aşa…

În tehnologia oricărei culturi nu există lucruri care pot fi omise sau efectuate necorespunzător. Spre exemplu, efectuînd o prelucrare necalitativă a solului, nu vom putea omite această lacună printr-o fertilizare suplimentară. Fiecare procedeu agrotehnologic trebuie efectuat cu maximă responsabilitate şi atunci vom obţine şi rezultatele pe măsură.

orz1

Nu putem controla doar cantitatea precipitaţilor. În rest, totul depinde doar de noi. Fiecare an agricol are particularităţile lui. În anii cu precipitaţii, dacă vom aplica îngrăsăminte, vom utiliza fungicide pentru combaterea bolilor, erbicide pentru distrugerea buruienilor şi insecticide contra dăunătorilor, diferenţa de roadă va fi enormă. În cazul unui an secetos, această diferenţă nu va fi atît de mare, dar totuşi va fi semnificativă.

Dar deseori este complicat pentru fermieri să decidă ce tehnologii să aplice?

Spre regret, nimeni încă nu poate prognoza cu o exactitate înaltă condiţiile climatice pe o perioadă de cîteva luni. Asta însă nu ne permite să nu avem cîteva scenarii de lucru. Spre exemplu, în cadrul seminarelor pe le organizează compania BASF, prezentăm tehnologiile de protecţie atît pentru anii cu precipitaţii abundente, cît şi pentru anii cu precipitaţii normale sau reduse. În portofoliul BASF sunt toate produsele necesare atît pentru tehnologiile intensive, cît şi pentru tehnologiile minimaliste de creştere a culturilor.

În anul curent am lansat pe piaţă fungicidul Adexar® SE Plus, un fungicid nou, cu trei substanţe active şi care a arătat rezultate excelente, deoarece în anul curent am avut un fon înalt de boli, iar Adexar® SE Plus este eficient contra tuturor bolilor la orz.

Este complicat, în cadrul unui interviu să vorbim despre toate produsele BASF, de aceea invit agricultorii să participe la seminarele pe care le organizăm, să viziteze Agrocentru BASF sau să ne contacteze. Suntem tot timpul la dispoziţia lor.

Vă mulţumim pentru interviu şi neapărat vom reveni la tema dată. 

Citeşte şi:

Sistiva® – primul fungicid „foliar” pentru protecţia orzului prin metoda tratării seminţelor cu efect fiziologic AgCelence®!

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Suport tehnic:

Ştefan Marandici (culturi speciale): 0 605 31 116

Marcel Bucătaru (culturi de cîmp): 0 798 19 020 

Distribuie articolul: