Iranul a decis să introducă o taxă de export la mere începând cu 20 martie 2024 pentru o perioadă de trei luni, anunță portalul EastFruit.
Potrivit informațiilor anunțate de Ministerului Dezvoltării Agricole din Iran, taxa va fi de 35% din valoarea de export a mărfurilor și va fi valabilă trei luni, de fapt, până la sfârșitul sezonului de vânzări de mere pentru recolta 2023. Motivul introducerii taxei a fost nivelul ridicat al prețurilor interne la mere și teama de lipsa acestor fructe pe piața locală.
Experții EastFruit notează că, în sezonul actual, Iranul, profitând de nivelul ridicat al prețurilor mondiale la mere, a reușit să crească exportul de mere proaspete cu 30% față de sezonul 2022/23. În perioada august 2023- ianuarie 2024, peste 437 de mii de tone de mere au fost exportate din Iran.
Citește și: Combaterea bolilor de depozit la mere
Introducerea unei taxe ar putea duce la o scădere bruscă a volumelor exporturilor de mere, deoarece merele iraniene sunt deja poziționate ca ieftine, astfel încât producătorii și angrosiștii primesc deja un preț scăzut per kg de mere din depozit. Acum, pentru a exporta mere, din acest preț vor trebui scăzuți aproximativ încă 12-15 cenți SUA, ceea ce va face ca livrările la export să fie neprofitabile, cu excepția merelor din cel mai scump segment de preț. Desigur, acest lucru este cu condiția ca prețurile de pe piața mondială să nu crească.
Având în vedere că Iranul este unul dintre cei mai mari patru exportatori de mere din lume, alături de Italia, China și Polonia, retragerea sa de pe piață va avea un impact semnificativ asupra prețurilor acestor fructe. Este o veste bună, în special, pentru producătorii de mere din Moldova și Ucraina, unde încă mai sunt în depozite cantități mari de mere de calitate la export din recolta din 2023.
Ca și cu un an mai devreme, principalele piețe pentru merele iraniene au fost Irak, India, Pakistan și Emiratele Arabe Unite. Este interesant de observat că cantități semnificative de mere iraniene au fost exportate și în Turkmenistan și Uzbekistan. Mai mult, în anul curent, exporturile de mere din Iran către Uzbekistan au crescut de aproape 37 de ori față de sezonul precedent.
În consecință, în viitorul apropiat, s-ar putea deschide oportunități suplimentare pentru exportul de mere în țările din Orientul Mijlociu și Asia Centrală pentru producătorii de mere din Republica Moldova.