Guvernul a aprobat alocarea a 300 milioane de lei pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale

Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat, în cadrul ședinței de Guvern, mijloacele financiare alocate pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale și modul de acordare a acestora. Astfel, circa 2800 de agenți economici, a căror terenuri agricole au fost afectate de secetă, vor beneficia de compensanții, în valoare totală de 300 milioane de lei. Totodată, Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor, simplificând astfel, procedura de depunere a dosarelor.

„Urmare aprobării acestor proiecte, suma totală destinată atenuării consecințelor calamităților naturale constituie 300 mln lei: 200 mln din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și 100 mln lei din Fondul de Intervenție a Guvernului. Astfel, pentru un hectar reînsămânțat, Guvernul va oferi 1620 lei; pentru un ha semănat cu grâu de toamnă – 1500; orz de toamnă – 1530; rapiță – 2100. Pentru suprafețele pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun ce au suferit în urma grindinei se va oferi câte 3800 lei per ha, pentru vița de vie – 3000 lei pentru ha, iar pentru suprafețele cu legume în câmp deschis – 2000 de lei per ha și pentru un hectar de mazăre – 1100 lei”, a precizat ministrul Ion Perju, în ședința de Guvern.

Oficialul a precizat că Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură colectează dosarele și va distribui mijloacele financiare alocate, în conformitate cu Regulamentul aprobat prin HG nr.582/2020. Până în prezent fiind depuse doar 47 de dosare.

Totodată, ministrul a menționat că Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor, va fi modificat neesențial, dar va simplifica procesul de aplicare pentru a beneficia de compensații.

„Se exclude necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă prin includerea necesității de prezentare a unui certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document  eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea”, a specificat Ion Perju.

About Eduard Robu

Check Also

Zeci de victime căzute într-o capcană de escrocherie: li s-a promis tehnică agricolă de peste hotare, dar au dispărut cu tot cu avansurile de mii de euro

Mai mulți moldoveni au căzut victime ale unor escroci care le-ar fi promis vânzarea unor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *