Home » Noutăţi. Новости » Se propune plafonarea subvențiilor agricole în UE la 100.000 Euro pentru un fermier
Se propune plafonarea subvențiilor agricole în UE la 100.000 Euro pentru un fermier

Se propune plafonarea subvențiilor agricole în UE la 100.000 Euro pentru un fermier

Luni, 21 septembrie 2020, s-a desfășurat Consiliul AGRIFISH la Bruxelles, la care au participat miniștrii agriculturii din țările membre UE. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susține plafonarea plăților directe la suma de 100.000 de euro, rotunjirea plăților pentru micii fermieri sau plăți redistributive pentru aceștia cu scopul împărțirii echitabile a subvențiilor agricole.

„În ce privește plafonarea plăților directe, mai întâi aș dori să reamintesc că în concluziile Consiliului se spunea că plafonarea plăților directe va introduce marii beneficiari într-o bază voluntară și la nivel de 100.000 de euro. Trebuie să sporim eficiența și obiectivitatea plăților directe prin plafonare, deci e vorba de o mai bună țintire a acestui sprijin către acei agricultori care au nevoie de el și care produc rezultate în materie de ambiții ecologice, mai degrabă decât să transmitem acest sprijin către entități și companii care au deja doar în proprietate teren arabil.

Înțeleg, dar și regret oportunitatea ratată de șefii de state și de guverne de a aplica degresvitatea (scăderea plăților directe n.r.) și de a plafona plățile în Uniunea Europeană ceea ce ar fi fost logic în termeni economici și ar fi fost un răspuns adecvat la îngrijorările legate de gestionarea financiară a PAC (Politica Agricolă Comună n.r.).

Ca să reamintim un pic, propunerea Comisiei era concepută în baza unui sistem obligatoriu de reguli privind reducerea și plafonarea care asigurau condiții egale în întreaga Uniunii Europeană. Dacă reducerile și plafonările vor deveni acum voluntare pentru statele membre, atunci regulile acestea uniforme nu prea mai au logică și sporul de flexibilitate s-ar putea justifica și ar putea ajuta statele membre să utilizeze mai bine mecanismul în conceptul global al planurilor strategice.

Propunerea Președinției ar permite plafonarea la peste 100.000 de euro la orice prag, în cazul în care doriți mai multă flexibilitate și condiția să se respecte concluziile Consiliului, noi considerăm că ar fi mai preferabil să se stabilească un prag sub care plățile nu se pot reduce sau plafona, lăsând la latitudinea statului membru modul în care să-și conceapă acest sistem de reducere și plafonare deasupra pragului.

Să vă reamintesc un pic că realizarea unei distribuții mai echitabile și mai bine țintite a subvențiilor agricole rămâne o trăsătură cheie a reformei pe care ne-o propunem. Analiza SWOT și evaluările nevoilor ar trebui să ia în calcul în mod aprofundat obiectivul acesta și acolo unde este relevant ne așteptăm ca statele membre să pună în aplicare instrumentele adecvate, fie prin plăți redistributive, fie rotunjind suma pentru micii fermieri, teritorializând plățile de bază sau prin plafonare, sprijin în cadrul Pilonului 2 – dezvoltare rurală, în cadrul strategiei de intervenții în așa fel încât să asigure o distribuție echitabilă”, a spus comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul Consiliului AGRIFISH.