Home » Analitica. Аналитика » Cum s-au schimbat prețurile la cartofi în Moldova? Cum influențează importul din Belarus prețurile la cartofi și logistica merelor?
Cum s-au schimbat prețurile la cartofi în Moldova? Cum influențează importul din Belarus prețurile la cartofi și logistica merelor?

Cum s-au schimbat prețurile la cartofi în Moldova? Cum influențează importul din Belarus prețurile la cartofi și logistica merelor?

Potrivit datelor EastFruit, în Moldova s-a redus diapazonul prețurilor angro la cartofi: nivelul prețului maxim a scăzut la nivelul prețului mediu – 8 lei/kg (0,45 dolari/kg).

În același timp, prețul mediu al cartofilor a rămas stabil timp de șapte săptămâni, în timp ce prețul minim nu s-a schimbat pentru a doua săptămână consecutiv, ceea ce este foarte neobișnuit pentru lunile februarie-martie.

Operatorii de pe piață explică situația actuală prin mai mulți factori principali. Cel mai important dintre ei este dependența aproape completă a pieței locale la sfârșitul iernii și începutul primăverii de cartofii de import, notează experții EastFruit. Stocurile comerciale de produse locale s-au epuizat luna trecută aproape în totalitate, iar piața este alimentată de cartofii belaruși, relativ ieftini.

Cartofii din Belarus au fost o opțiune favorabilă de „reîncărcare” pentru camioanele moldovenești care transportau mere pe piața rusă în întreaga perioadă sus-menționată. În consecință, livrările de cartofi belaruși în Moldova au fost practic planificate – suficiente pentru a evita un deficit vizibil pe piața internă, dar nu excesive, datorită cărui fapt prețurile pentru cartofi pe piața moldovenească în toată perioada menționată s-au menținut la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Importul sistematic de cartofi belaruși în Moldova a permis, de asemenea, comercianților să re-exporte o parte în Ucraina, adică să profite de creșterea de primăvară a prețului acestui produs pe piața din țara vecină. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene încearcă să împiedice reexportul de produse belaruse și rusești, din care cauză, livrarea acestora prin Moldova devine mai complicată. Putem presupune că acum comercianții sunt nevoiți să vândă o parte din cartofii belaruși destinați Ucrainei pe piața moldovenească, din care cauză pe piața internă nivelul prețului maxim pentru cartofii de calitate de export a scăzut.