Anatol Răilean: Pentru a avea succes în agricultură – trebuie să înveți permanent!

Interviu cu Anatol Răilean, agronom-șef „Vulture” SRL, r-nul Dondușeni

Ce culturi cultivați?

Cultivăm grâu, orz, sfeclă, rapiță, floarea soarelui și porumb. În total, prelucrăm în jur de 1200 ha, din care culturile tehnice ocupă în jur de 300 ha.

railean-2

În calitate de agronom, sunteți în primul rînd responsabil de sănătatea plantelor și recoltă. În agricultura modernă acest lucru este imposibil fără o protecție a plantelor adecvată. Ce ne puteți spune despre colaborarea cu „Sanctum AG” și „BASF”?

O protecție a plantelor calitativă este unul din principalii factori care contribuie la un rezultat de succes în agricultură. Dacă folosești produse calitative, le aplici la timp, vei avea rezultate.

De aceea pentru noi contează mult colaborarea cu „BASF” și „Sanctum AG”, care ne livrează produse de uz fitosanitar.

În primul rînd, apreciem calitatea produselor. Pentru un agronom e foarte important ca după ce a efectuat tratamentele cu pesticide să fie sigur de rezultatul pe care îl va avea. Lucrînd cu produse de la „BASF”, eu sunt mereu sigur de rezultatele pe care le voi obține.

Un alt lucru important în această colaborare este promptitudinea cu care răspund la apelurile noastre. Trebuie să recunoaștem, în agricultură se mai întîmplă cazuri neprevăzute și atunci, agronomii de la „BASF” și „Sanctum AG”, la primul apel, sunt în gospodăria noastră, pentru a ne oferi o consultație, a ne aduce un produs sau orice altceva de ce este nevoie.

În afară de produsele de uz fitosanitar, noi procurăm de la „Sanctum AG” și semințele de rapiță, porumb și floarea soarelui. Sunt semințe bune, de calitate. Niciodată nu am avut probleme cu germinația. În plus, și recoltele sunt bune. De exemplu, anul trecut am avut o recoltă de rapiță de peste 4,2 tone/ha.

railean1

Ne puteți spune care produse de la „BASF” v-au impresionat cel mai mult?

Nu ar fi corect să spun că un produs este mai bun, iar altul – nu. Toate produsele sunt foarte eficiente și le utilizăm la toate culturile. Rezultatele sunt excelente.

Dacă ar fi să menționez un produs aparte, probabil m-aș referi la erbicidul „Pulsar 40”. În calitate de agronom, prețuiesc mult timpul, deoarece spre regret, primăvara suntem mereu în deficit de timp. Și la acest capitol, „Pulsar 40” este un produs excelent – ai făcut o prelucrare și ai uitat de buruieni și te poți concentra pe alte lucrări.

Alt erbicid cu care e ușor de lucrat este „Stellar” la porumb. Pe lîngă faptul că asigură un control excelent al buruienilor, „Stellar” nu are post-acțiune, lucru cu care ne ciocneam înainte, în cazul altor erbicide.

Pentru prima dată, anul trecut, am folosit fungicidul „Osiris Star” la grâu, pentru a lupta contra fuzariozei spicelor. Prima tratare am efectuat-o cu „Rex Duo”, a doua – cu „Abacus”, iar a treia, după cum am menționat, cu „Osiris Star”. Și am avut un rezultat excelent – peste 6 tone/ha.

Cu ce probleme vă confruntați cel mai des?

Știți cum e la agronomi, întotdeauna lipsește ceva: ba nu e ploaie, ba nu e soare… (rîdenota red.)

Dar dacă e să vorbim serios, o provocare tot mai mare în ultimul timp devine clima. Secetele frecvente din ultimii ani ridică în fața noastră o serie de întrebări, la care din păcate uneori e complicat de făcut față.

Și probabil, ca toți agricultorii, voi menționa lipsa acută de timp în timpul sezonului. Dar aici la sigur nu voi fi original.

Ce îndemn ați avea pentru agricultori și în special pentru colegii Dvs. – agronomii?

În primul rînd, să aibă îndrăzneală. Să experimenteze, să testeze, să încerce noi produse și noi tehnologii.

Dacă e să fiu sincer, înainte, și eu eram destul de reticent și conservator.

O să aduc doar un exemplu. Pînă nu demult, la porumb aplicam un erbicid și atît. În ultimul timp, am început să folosim fungicidul „Retengo” și insecticidul „Fastac”. Inițial, nu eram de convins de rezultat: vedeam că aparatul foliar arată mult mai bine, dar nu știam ce rezultat vom obține. Însă cînd am strîns recolta, am obținut un rezultat semnificativ mai bun ca de obicei.

railean-3

Un alt lucru la care aș dori să atrag atenția sunt fazele de aplicare a produselor de uz fitosanitar – un factor foarte important pentru obținerea unor recolte bune. O dată cu apariția noilor produse, au loc modificări serioase în schemele de protecție. De aceea particip în permanență la seminarele organizate de BASF, unde aflu multe informații necesare, care sînt de mare folos în munca de zi cu zi. Pentru a avea succes în agricultură, trebuie să înveți permanent.

În rest, vreau să le doresc tuturor agricultorilor un an agricol bun și recolte înalte.

About Eduard Robu

Check Also

Regimul de licențiere la importul de grâu, porumb și floarea-soarelui va fi prelungit până la 30 iunie 2025

Importul de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova rămâne condiționat de licență până la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *