Home » Noutăţi. Новости » Avertizare fitosanitară: rapănul la măr și păr
Avertizare fitosanitară: rapănul la măr și păr

Avertizare fitosanitară: rapănul la măr și păr

În prezent, în unele livezi de măr și păr pot fi văzute simptome clare de infecție cu rapăn. 

rapan-mar4

În aceste condiții, cea mai eficientă soluție pe care o recomandăm este tratamentul cu fungicidul Sercadis®0,3 l/ha, în amestec cu un fungicid de contact: Delan® (0,7 kg/ha) sau Polyram® (2,5 kg/ha). Sercadis® are acțiune atât preventivă, cât și curativă contra rapănului mărului și părului. Substanța activă – fluxopiroxad, face parte din grupa SDHI – inhibitori ai succinat dehidrogenazei și inhibă puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea. Având o mobilitate unică și acțiune translaminară, Sercadis® va stopa dezvoltarea bolii și nu va permite infestarea de mai departe. Plus de aceasta, Sercadis® are și o eficacitate înaltă contra făinării.

În cazul când la Dvs. în livadă situația la moment este bună, vă recomandăm după ploile care vor cădea zilele acestea și vremea rece prognozată, să efectuați un tratament cu fungicidul Malakite® în doza de 1,5 l/ha. Malakite® conține două substanțe active – pirimetanil și ditianon, astfel are două moduri de acțiune complimentare: translaminară și de contact, inhibând diferite stadii de dezvoltare a agentului patogen.

Datorită conținutului de pirimetanil, Malakite® are și o acțiune curativă contra rapănului la măr până la 72 de ore după apariția infecției fungice.

Plus de aceasta, fungicidul Malakite® poate fi utilizat într-un diapazon larg de temperaturi – de la +5°С până la +35°С și are o rezistenţă excelentă la spălare. După o oră de la utilizare, riscul spălării preparatului de pe frunze este minim, chiar dacă intensitatea precipitaţiilor ajunge la 30-40 l/m.

Ulterior, în schema de protecție a mărului și părului, recomandăm aplicarea fungicidului Delan® (0,7-0,9 kg/ha) – cel mai bun fungicid preventiv de contact contra rapănului. După tratamentul cu Delan® pe suprafața plantei se formează un strat protector, rezistent la ploi, care inhibă eficient germinarea sporilor și sporularea. Având o aderență excelentă, Delan® previne pătrunderea agentului patogen în frunze sau fructe.

Atenție: aplicarea tratamentelor de prevenire a bolilor este mult mai eficientă decât tratamentele curative ulterioare.

Pentru procurarea fungicidelor Sercadis®, Malakite® sau Delan® și informații suplimentare privind utilizarea lor, contactați:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

 Informații suplimentare despre produsele menționate în articol: 

Delan – № 1 в защите сада от парши 

Основы защиты яблони от парши 

Malakite – formularea de cristal pentru protecţia livezii Dvs.